Sytící síla pokrmů závisí na hustotě živin. Bílkoviny, tuky a vláknina se tráví déle, což zpomaluje metabolický proces. To má za následek opožděné vstřebávání živin a pomáhá navozovat pocit plnosti a spokojenosti.
Dobré zdroje jednotlivých živin
Potraviny s vyšším obsahem bílkovin – libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, tofu, tempeh, celá zrna, ořechy, semena a luštěniny.
Potraviny s vyšším obsahem zdravých tuků – tučné ryby, ořechy a semínka, avokádo, olivový olej.
Potraviny s vyšším obsahem vlákniny – celozrnné produkty, ovoce, zelenina, ořechy, semínka, luštěniny.
Tyto potraviny dostatečně zasytí
Tyto potraviny jsou snadno dostupné a tělo dostatečně zasytí.
Ořechy a semena
Konzumace ořechů a semínek pomůže podpořit plnost a spokojenost. Důvodem je vyšší obsah bílkovin, zdravých tuků a vlákniny.
Polévky
Mohou obsahovat širokou škálu ingrediencí, jsou snadnou volbou pro zdravé a vydatné zdroje bílkovin a navíc poslytují zeleninu s vysokým obsahem vlákniny. Také tělu dodají potřebnou hydrataci.
Vejce
Jsou bohatá na bílkoviny a tuky.
Smoothies
Abyste zajistili, že vaše smoothie bude mít bílkoviny, zdravý tuk a vlákninu, přidejte do něj proteinový prášek, jogurt, mléko, ovoce nebo zeleninu, avokádo, chia nebo konopné semínko.
Řecký jogurt
Nabízí větší množství bílkovin. Kromě toho má nízký obsah tuku. Také je prospěšný pro zdraví trávicího traktu, neboť obsahuje přirozeně vysoké množství živých kultur probiotik, které podporují zdravou střevní mikroflóru a mohou pomoci při zažívacích problémech, jako je například průjem. Také je to dobrý zdroj vápníku, který je důležitý pro zdraví kostí a zubů. V kuchyni má bohaté využití. Řecký jogurt poskytuje bohatou, krémovou konzistenci a plnou chuť, což ho činí skvělou alternativou při přípravě různých jídel a dezertů. Můžete ho přidat do smoothie, salátů, dortů, omáček nebo ho prostě jíst samotný.
Mořské plody
Ať už jde o ryby, měkkýše nebo jiné, mořské plody jsou dalším uspokojivým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Výbornou volbou jsou také tučné ryby, jako jsou losos, tuňák, sardinky a ančovičky.
Zdroje náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.