Konzumace vyvážené stravy s dostatečným obsahem zeleniny je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak si udržet zdravou váhu. Celá řada zeleniny má nízký obsah kalorií, vyšší obsah vody a vlákniny. To nám pomůže navodit delší pocit sytosti. Zelenina je navíc bohatá na vitamíny, minerály a další tělu prospěšné sloučeniny, které pomáhají snižovat zánět a chrání proti chronickým zdravotním stavům.
Tyto druhy zeleniny zahrňte do svého jídelníčku. Podpoříte zdravý a udržitelný proces hubnutí.
Chřest
Má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Jeden šálek vařeného chřestu obsahuje 3,6 gramů vlákniny a pouhých 40 kalorií.
Vláknina podpoří hubnutí, dodá dlouhý pocit sytosti a tráví se velice pomalu. Kromě toho podporuje zdravé trávení a pravidelné vyprazdňování. Chřest se dá konzumovat syrový nebo vařený. Skvěle chutná v páře nebi grilovaný.
Růžičková kapusta
Stejně jako ostatní brukvovitá zelenina, má i růžičková kapusta nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Jeden šálek vařené růžičkové kapusty poskytuje 4 g vlákniny a pouhých 56 kalorií. Navíc brukvovitá zelenina obsahuje fytochemikálii zvanou glukosinoláty. Ty mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Pomáhají eliminovat riziko vzniku rakoviny, srdečních chorob a dalších chronických obtíží.
Růžičkovou kapustu si připravte jako přílohu – pečenou a pokapanou olivovým olejem, dochucenou mořskou solí a pepřem.
Špenát
Obsahuje asi 91% vody. Jedná se o velmi nízkokalorický druh zeleniny. Tři šálky syrového špenátu poskytují 2 g vlákniny a 2,5 g bílkovin a pouhých 20 kalorií. Špenát je jednou z nejuniverzálnějších listových zelenin a lze ho přidávat do smoothies, restovat jako přílohu nebo podávat jako přísadu do salátu.
Květák
Jeden šálek vařeného květáku má přibližně 2 gramy bílkovin, 2,9 g vlákniny a pouze 29 kalorií. Tato brukvovitá zelenina má také vysoký obsah rostlinných sterolů/stanolů, které snižují hladinu špatného cholesterolu a zlepšují endoteliální funkci, která je zásadní pro zdraví srdce. Květák je extrémně všestranný a lze ho jíst syrový, pečený nebo dušený. Můžete smíchat květákovou rýži s běžnou nebo hnědou rýží, abyste získali méně kalorickou, výživnou směs květákové rýže.
Zelené fazolky
Začlenění zelených fazolek do vašeho jídelníčku může být velmi účinné při hubnutí. Jeden šálek vařených zelených fazolí obsahuje 3,8 g sytící vlákniny, 2,2 g bílkovin a 37 kalorií.
Brokolice
Tato brukvovitá zelenina běžně užívaná v páře, syrová nebo restovaná. Nejen, že má nízký obsah kalorií, ale brokolice má také poměrně vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jeden šálek vařené brokolice nabízí 5 gramů vlákniny a 3,7 gramů bílkovin a pouhých 55 kalorií. Kromě toho má vysoký obsah vitamínů C a K a folátu, který je životně důležitý pro růst plodu během těhotenství.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.