Udržování zdravé hladiny cukru v krvi může pomoci zlepšit náladu a celkovou hladinu energie. Chronicky vysoká hladina cukru v krvi může vést ke zvýšeným zdravotním rizikům mezi něž patří srdeční choroby, ztráta zraku nebo onemocnění ledvin. Ať už máte cukrovku 2. typu nebo je vaším cílem předcházet chronickým onemocněním a optimalizovat své zdraví, existuje několik životních návyků a strategií, které vám mohou pomoci udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.
Více rozpustné vlákniny ve stravě
Vláknina je typ sacharidu, který se nerozkládá a nevstřebává ze střeva do krevního řečiště. To znamená, že vláknina v potravinách bohatých na sacharidy nezvýší hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina zpomaluje trávení, což znamená, že sacharidy, které se vstřebávají, se do krevního oběhu dostávají mnohem pomaleji. To má za následek snížení hladiny cukru v krvi po jídle. Mezi přírodní zdroje rozpustné vlákniny patří ořechy, semena, fazole, čočka, hrášek, jablka, banány, oves, růžičková kapusta nebo avokádo.
Konzumace celých zrn
Ne všechny sacharidy jsou si rovny, zvláště pokud jde o to, jak ovlivňují hladinu cukru v krvi. Konzumace celých zrn zlepšuje hladinu glukózy v krvi po jídle ve srovnání s rafinovanými sacharidy u zdravých lidí. Ve srovnání s rafinovanými obilovinami celozrnné snižují hladinu cukru v krvi po jídle. Do jídelníčku zařaďte amarant, ječmen, hnědou rýži, pohanku, proso, oves, kukuřici, quinou, čirok nebo divokou rýži.
Procházka po jídle
Procházka po jídle umožňuje vašemu tělu spalovat sacharidy, které jste nedávno zkonzumovali, aby podpořily pohyb svalů, což snižuje hladinu cukru v krvi po jídle. Chůze také zlepšuje účinnost inzulinu při odstraňování cukru z krve.
Cvičení silového tréninku
Kromě budování svalů a síly může odporový trénink zlepšit regulaci krevního cukru. Také významně snižuje hladinu cukru v krvi po jídle.
Více luštěnin v jídelníčku
Luštěniny zahrnují všechny druhy fazolí, čočku, hrášek a cizrnu. Tato skupina potravin je bohatá na antioxidanty, několik klíčových vitamínů a minerálů a obsahuje jedinečnou kombinaci bílkovin a sacharidů s vysokým obsahem vlákniny. Při konzumaci většího množství luštěnin se zlepší jak hladinu cukru v krvi po jídle, tak jeho dlouhodobá regulace.
Snídaně bohatá na bílkoviny
Snídaně s vysokým obsahem bílkovin může pomoci snížit hladinu cukru v krvi po jídle po celý den.
Konzumace více fermentovaných potravin
Fermentace je přeměna sacharidů na alkohol nebo organické kyseliny pomocí mikroorganismů – kvasinek nebo bakterií – za anaerobních podmínek. Mezi fermentované potraviny patří kefír, kombucha, kysané zelí, tempeh, natto, miso, kimchi a kváskový chléb. Kromě podpory zdravého trávení fermentované potraviny mohou zpomalit vstřebávání sacharidů, což vede ke snížení hladiny cukru v krvi po jídle. Fermentované potraviny také snižují zánět, což je rizikový faktor pro diabetes.
Konzumace více vitamínu D
Nedostatečná konzumace vitaminu D může negativně ovlivnit regulaci krevního cukru. Je však také důležité říci, že příliš mnoho vitamínu D může vést k abnormálně vysoké hladině vápníku v krvi, což může časem poškodit ledviny, měkké tkáně a kosti.
Dostatečná hydratace
Lidé, kteří zůstávají dobře hydratovaní, se zdají být zdravější, trpí méně chronickými onemocněními a žijí déle ve srovnání s těmi, kteří tělu nedodávají dostatek hydratace. Správná hydratace může být také přínosem pro regulaci krevního cukru.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.