Přírodní léčbaZdraví

Sychravý podzim zpříjemní dýňové koření. Kromě skvělé chuti nabízí i celou řadu zajímavých benefitů

Dýňové koření nabízí oblíbenou sezónní příchuť, která obohatí nejen koláče, ale třeba také latté. Co do něj patří? Je to směs skořice, hřebíčku, zázvoru, muškátového oříšku a nového koření.

Jednotlivé druhy koření

Skořice

Toto koření se vyrábí z kůry různých druhů skořicovníků. Mezi nejvíce oblíbené druhy patří skořice cejlonská a ta pěstovaná na Srí Lance.

Hřebíček

Vyrábí se sušením poupat stromu hřebíčku, který pochází z Indonésie. Toto koření je všestranné a oblibě se těší především v čínské a ajurvédské medicíně.

Zázvor

Pochází z oddenku rostliny zázvor. Má bohatou historii používání v lidové medicíně a to především v oblastech Číny, Indie a Japonska.

Muškátový oříšek

Jedná se o semena velkého, stálezeleného stromu, jehož domovinou jsou oblasti Indonésie. Hojně se využívá v ajurvédské medicíně.

muškátový oříšek

Nové koření

Vyrábí se sušením nezralých bobulí karibského stromu Pimenta diocia, který pochází z Jamajky. I toto koření má bohatou historii používání v lidovém léčitelství.

Zdravotní přínosy dýňového koření

Tato hřejivá směs koření dodává našim oblíbeným podzimním pokrmům příjemnou chuť a poskytuje řadu výhod pro naši pohodu. Od své schopnosti podporovat zdraví trávení až po složení bohaté na antioxidanty.

Vysoký obsah antioxidantů

Antioxidanty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v rostlinných potravinách, jako jsou koření, bylinky, ovoce nebo zelenina. Fungují jako ochranný štít proti škodlivým volným radikálům. Pomáhají tělu snižovat oxidační stres, který pochází právě z vysoké hladiny volných radikálů – škodlivé molekuly, které pocházejí z negativních faktorů, jako je UV záření, znečištění nebo psycho-emocionální stres. Chronický oxidační stres může přispívat k řadě onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Zároveň urychluje účinky stárnutí. Je zajímavé, že koření nejen zvýrazňuje chuť, vůni a barvu potravin a nápojů, ale pokud je začleněno do stravy bohaté na živiny, má také potenciál chránit před nemocemi.

Pomoc při snižování zánětů

Zánět představuje přirozenou reakci těla na škodlivé patogeny a podněty. Akutní zánět je krátkodobá reakce. Pokud přetrvává, přechází v chronický zánět, který je spojován s rozvojem mnoha chronických onemocnění včetně artritidy, rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, respiračních onemocnění a neurodegenerativních poruch.

Zázvor, hřebíček a skořice poskytují protizánětlivé vlastnosti. Sloučeniny 6-Gingerol, eugenol a cinnamaldehyd zpomalují specifické zánětlivé reakce.

Pomoc s vyrovnáním hladiny cukru v krvi

Koření obsahuje polyfenoly – sloučeniny nalezené v rostlinných potravinách, které vykazují příznivé účinky na zdraví, včetně potenciálu vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Patří mezi ně také skořice, zázvor a hřebíček.

Pomoc při ochraně srdce

Kardiovaskulární onemocnění je jednou z hlavních příčin úmrtí. Je charakterizováno hromaděním tuku a chronickým zánětem v cévní stěně.

Sloučeniny v koření, jako je skořice a zázvor, by mohly potenciálně inhibovat aterosklerózu a řešit nepravidelnosti krevních lipidů.

Podpora trávicího systému

Nové koření, zázvor a hřebíček byly používány jako starověké léky na zažívací potíže.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button