Jídlo a receptyZdraví

Starobylé plodiny se usídlují v našem jídelníčku. Vyzkoušejte z nich vařit i vy

Mezi starobylé plodiny se řadí amarant a špalda. Tyto plodiny mají, pro naše tělo, celou řadu benefitů. Co jste o nich možná nevěděli?

Amarant

Amarant patří mezi plodiny, které neobsahují lepek. Pěstuje se více, než 800 let a stejně jako quinoa, nepatří technicky mezi zrna. Ve skutečnosti se jedná o semena. Někdy bývá označován termínem pseudo-zrno nebo pseudo-cereálie.

Amarant je bohatým zdrojem bílkovin. Také se v něm nacházejí esenciální aminokyseliny lysin a methionin. Ty v některých zrnech chybí. Chuť amarantu je lahodná a zemitá. Je ideální volbou pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí lepku nebo se mu chtějí ve stravě vyhýbat.

Jak amarant upravovat?

Pokud se rozhodnete jej uvařit, tak na 1/2 šálku amarantu použijte 1 a 1/2 šálku vody. Do hrnce vsypte amarant, přidejte vodu a přiveďte k varu, následně teplotu snižte, hrnec přiklopte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud zrna nezměknou. Po uvaření má amarant texturu spíše lepkavé kaše. Lze jej použít pro přípravu snídaňových kaší, s ovocem, medem nebo ořechy. Může tvořit součást polévek, nebo jej lze využít jako přílohu k masu nebo zelenině. Z amarantu se vyrábí i mouka. Tu lze využít jako bezlepkovou variantu pro přípravu palačinek a dalších sladkostí či pečiva.

chleba

Špalda

Její zrno má obdobný vzhled jako pšenice, její vnější slupka je však tmavší a tužší. Oproti pšenici má však celou řadu benefitů. Obsahuje větší množství niacinu, je bohatá na měď a železo, nabízí také hořčík.

Chuť špaldy je lahodně oříšková. Je to dokonalá přísada při vaření. Je vysoce výživná, neboť obsahuje větší množství bílkovin a vlákniny. Obsahuje sice lepek, ale díky obsahu vlákniny je lépe stravitelná.

Zrna špaldy lze použít jako náhradu rýže. Špaldová mouka se používá jako náhrada běžné pšeničné mouky pro přípravu chleba a dalšího pečiva nebo těstovin. Špalda se ve vodě rozpouští lépe, než pšenice, takže při pečení je potřeba mnohem méně tekutin.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button