Jídlo a receptyZdraví

Proteiny nalezneme i v rostlinných potravinách. Které zařadit do jídelníčku?

Proteiny rostlinného původu vyhledávají nejen vegetariáni a vegani, ale i ti, kdo konzumují maso. Zařadit do jídelníčku rostlinné proteiny není nic těžkého, naopak je to velmi jednoduché. Jaké zdravotní výhody nabízejí a ve kterých potravinách je nalezneme?

Proč jsou důležité proteiny?

Pokud konzumujeme potraviny bohaté na proteiny, ty se rozkládají na aminokyseliny, které představují stavební základ bílkovin. Aminokyseliny podporují tvorbu svalové tkáně, rovnováhu tekutin v těle, imunitní systém a produkují některé enzymy.

Živočišné nebo rostlinné proteiny?

Živočišné proteiny obsahují více různých aminokyselin. Rostlinné proteiny je potřeba kombinovat pro dodání všech potřebných aminokyselin.

Rostlinné proteiny však nabízejí další benefity. Patří mezi ně nižší obsah nasycených tuků. Nachází se v nich různé druhy fytochemikálií a antioxidanty, které pomáhají chránit buňky a bojují proti zánětům v těle. Navíc jsou bohaté na vlákninu, která má pozitivní vliv na naši trávicí soustavu.

Rostlinné produkty s obsahem proteinů

Tyto potraviny zařadíme do jídelníčku velice snadno.

Sójové potraviny

Mohou to být třeba sójové mléko, tofu nebo edamame. Sója a sójové produkty mají nízký obsah tuků a obsahují velké množství aminokyselin, které se nacházejí i v mase.

tofu v misce

Čočka

Dá se použít jako hlavní chod, jako součást polévky nebo jako příloha. Připravíme si z ní vynikající salát nebo pomazánku. Lze ji použít jako náhradu masa do burgerů nebo chilli.

Ořechy

Především se jedná o kešu, mandle nebo ořechy vlašské. Každý druh ořechů má svůj specifický nutriční profil. Pokud tedy netrpíme alergií na ořechy, měli bychom je zařadit do svého jídelníčku, třeba jako zdravou svačinku nebo jako součást snídaňových cereálií nebo kaší. Dokonale doplní ovocné i zeleninové saláty. Jemná chuť kešu ořechů se hodí i k masovým pokrmům. Z kešu ořechů si můžeme připravit nemléčnou náhradu smetany – postačí je na noc namočit do vody a druhů den rozmixovat.

Quinoa

Quinou můžeme použít všude tam, kde rýži. Lze ji upravovat na slaný i sladký způsob. Neobsahuje lepek a můžeme ji využít i pro vegetariánské plněné papriky nebo přípravu vegetariánských hamburgerů.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button