Celer je zelenina trochu opomíjená, která nám může poskytnout celou řadu zdravotních výhod. Kromě jiného pomáhá snižovat bolesti při artritidě, vysoký krevní tlak a podporuje detoxikaci ledvin.

Je to zelenina podobná fenyklu a petrželi. Bílá odrůda obsahuje menší množství chlorofylu. Než jeho zelený protějšek.

Výživové hodnoty celeru

Tato zelenina je plná silných antioxidantů a prospěšných enzymů. Navíc je to neuvěřitelný zdroj vitamínů, včetně vitamínu C, K, B1, B2 a B6. Listy celeru jsou obzvláště bohaté na vitamín A, zatímco stonky jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, vápník, draslík, železo, hořčík, sodík, fosfor a sodík, který má zásadní význam pro náš optimální zdravotní stav.

Zdravotní výhody celeru

Tato málo používaná zelenina nabízí našemu tělu celou řadu zdravotních výhod:

  • Udržuje vhodnou rovnováhu pH a to díky minerálům, které jsou obsaženy v celerové šťávě.
  • Rehydratuje tělo a může účinně nahradit chybějící elektrolyty.
  • Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a to díky obsahu sodíku. Také obsahuje sloučeninu zvanou ftalid, která může uvolnit svaly v okolí tepen, dilatovat cévy a zvýšit tak průtok krve.
  • Snižuje v těle hladinu špatného cholesterolu.
  • Pomáhá v boji proti zácpě.
  • Má velmi dobré diuretické vlastnosti, podporuje tvorbu moči a pomáhá při odstraňování nadbytečných tekutin z těla.
  • Pomáhá v boji proti zánětům a to díky polyacetylenu, který pomáhá při osteoporóze, revmatoidní artritidě, bronchitidě nebo astmatu.
  • Detoxikuje tělo, podporuje správnou činnost ledvin a pomáhá v boji proti ledvinovým kamenům.
  • Udržuje v pořádku nervový systém.

Poznámka

Tato rostlina obsahuje pesticidy známé jako psoraleny, které ji chrání před houbami. Nicméně, tento pesticid může vést k vedlejším účinkům u těch, kteří jsou citliví na některé druhy potravin

Čtěte:  Připravte si tento nápoj, který odplaví z vašeho těla přebytečné toxiny