Většina lidí považuje ryby, a všeobecně veškeré mořské plody, za zdravé, ale kdo může zaručit, že to tak opravdu je? Považujete kupované ryby za opravdu bezpečné ke konzumaci?
U ryb už jsme se setkali s mnoha kuriózními aférami, které se snažily potravinářské společnosti ututlat, od pangasů krmených těhotenskou močí až po tilápie krmené geneticky modifikovanou kukuřicí. Pokud jste dnes četli i o lososech s listerií, možná vás ani nepřekvapí, že mnoho z nás konzumuje ryby zasažené radiací.
Jde zejména o radiaci z Fukušimy (japonská jaderná elektrárna), jejíž havárie je považována za druhou největší havárii svého druhu. Jedná se rovněž o jednu z nejmasivnějších a nejutajovanějších kauz na světě. Dokážete si představit ten vliv na spotřebitele, pokud by se oznámilo, kolik kontaminované vody uniklo do oceánů? To by potravinářské společnosti přeci nemohly dopustit, aby přišly o zisky.
Ukazuje se totiž, že se od června 2015 dostalo záření v Tichém oceánu až k hranicím západního pobřeží Spojených států a všechny mořské plody, které přišly z Tichého oceánu, jsou plné chemických látek, jako je například cesium-137 a Stroncium-90 (oba radioaktivní). Radioaktivní chemické stroncium-90 imituje vápník, který dobývá lidské kosti, záření ničí kostní dřeň, způsobuje rakovinu kosti nebo nádorové onemocnění krve, jako je leukémie.
Ulovené ryby, jako je aljašský losos, sleď tichomořský aj., bývají nalezeny s devastujícími vedlejšími účinky záření a s nádory po celém těle. Ukazuje se tak, že ty nejzdravější potraviny se stávají těmi nejnebezpečnějšími.
Někteří vědci s tím však nesouhlasí. Podle profesora mořských věd na University of Victoria, Jaye Cullena: „Pokud budete konzumovat více než 40 kilo lososa ročně, pořád bude menší riziko vzniku rakoviny ve vašem těle, než když vykouříte krabičku cigaret denně“.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.