Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Povzbuďte organismus za pomoci fenyklu

Fenykl je rostlinka, kterou si většina z nás spojuje s přípravou čaje proti nadýmání nebo jako druh koření s velmi výraznou chutí, které se používá při přípravě vývaru nebo k tučným masům. Málokdo však ví, že fenykl je i velice chutná zelenina, která se dá upravovat na celou řadu způsobů.

Fenykl v lidovém léčitelství

Nálev (čaj) z fenyklu

Je dobrý na podporu trávení, proti nadýmání a také podporuje zdravou činnost jater, ledvin, střev a lymfatického systému.

Suroviny pro přípravu:

  • 2 čajové lžičky drceného semene
  • 300 ml vroucí vody

Postup přípravy:

Drcená semínka zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 10-15 minut. Následně přecedíme. Doporučená denní dávky pro vhodnou účinnost jsou 3 šálky.

Odvar

Lze jej využít na kloktání nebo očistu dýchacích cest.

Suroviny pro přípravu:

  • 2 polévkové lžíce fenyklových semínek
  • 500 ml vody

Postup přípravy:

Semínka zalijeme vodou a povaříme po dobu 15 minut. Následně přecedíme a po šálcích popíjíme během dne.

Čaj pro povzbuzení

Suroviny pro přípravu:

  • 1 polévková lžíce čerstvé natě
  • sklenice vody

Postup přípravy:

Vodu nalijeme do kastrůlku, vsypeme posekanou nať a přivedeme k varu. Stáhneme z plamene, přiklopíme a necháme louhovat po dobu 5-10 minut. Následně přecedíme a pijeme denně 2-3 sklenice po jídle.

Čaj proti nadýmání

Suroviny pro přípravu:

  • 1 polévková lžíce drceného semene
  • 0,25 l vařící vody

Postup přípravy:

Drcené semeno zalijeme vroucí vodou a necháme několik minut vylouhovat. Následně přecedíme. Dětem můžeme dochutit medem.

Fenykl v kuchyni

Salát z fenyklu

Suroviny pro přípravu:

  • 1 menší bulva fenyklu
  • 2 středně velké mrkve
  • 4 jarní cibulky
  • 2 lžíce sezamu
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce kokosového jogurtu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý

Postup přípravy:

Do misky nalijeme olivový olej, jogurt, ocet a citronovou šťávu. Pomocí metličky vyšleháme kompaktní směs, kterou dochutíme solí a pepřem.

Fenykl a mrkev pokrájíme na jemné nudličky, cibulky na drobné kousky, vše přidáme do připravené směsi a opatrně promícháme. Před podáváním posypeme sezamovým semínkem a posekanou koriandrovou natí.

Hnědá rýže s pečeným fenyklem

Suroviny pro přípravu:

  • 70 g krátkozrnné hnědé rýže
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sojové omáčky tamari
  • sůl
  • 1 bulva čerstvého fenyklu
  • 2 červené papriky
  • olivový olej
  • 1 zralé avokádo
  • 2 snítky čerstvého koriandru
  • 2 lžíce sezamového semínka
  • 4 stroužky neoloupaného česneku

Postup přípravy:

Rýži řádně propláchneme a uvaříme do měkka spolu s octem a sojovou omáčkou tamari.

Předehřejeme si troubu na 180ºC. Fenykl rozkrájíme podélně na plátky, papriky na osminky, pokapeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme 15-20 minut, dokud okraje zeleniny nezačnou hnědnout. Po 5 minutách přidáme česnek, který upečeme do měkka a necháme mírně zchladnout.

Avokádo zbavíme pecky, oloupeme a dužinu nakrájíme na malé kousky, pečenou zeleninu také pokrájíme. Koriandr nasekáme nadrobno a vše vmícháme do uvařené rýže. Opečený česnek oloupeme, rozmačkáme vidličkou a promícháme s olivovým olejem. Rýži se zeleninou naservírujeme na talíře, přelijeme česnekem a posypeme sezamem a koriandrem.

Zapečené brambory s rajčaty a fenyklem

Suroviny pro přípravu:

  • brambory
  • rajčata
  • čerstvá fenyklová bulva
  • sůl
  • olivový olej
  • listy salátu

Postup přípravy:

Brambory a rajčata pokrájíme na kousky, osolíme, vložíme do zapékací misky vymazané olivovým oleje a necháme zapéci. Fenykl pokrájíme na kousky, orestujeme a podáváme jako přílohu k zapečené směsi. Může být samotný nebo společně s listy salátu.

Fenykl s těstovinami

Suroviny pro přípravu:

  • 2 fenyklové hlízy
  • houby čerstvé nebo sušené
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • těstoviny
  • parmezán na posypání

Postup přípravy:

Fenykl očistíme, pokrájíme na proužky, osmahneme na oleji, přilijeme trochu vody a podusíme. Houby nakrájíme na malé kousky, přidáme k fenyklu, osolíme, opepříme a dusíme ještě asi 10 minut. Mezitím si uvaříme těstoviny, které vmícháme do hotové směsi, společně orestujeme a můžeme podávat posypané parmezánem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button