Jídlo a receptyZdraví

Potraviny s obsahem probiotik by měly tvořit nedílnou součást jídelníčku

Potraviny s obsahem probiotik by měly tvořit nedílnou součást jídelníčku

Probiotika mají pozitivní vliv na trávicí soustavu a střeva. Tělu je můžeme dodat formou potravinových doplňků nebo s některými potravinami. Jedná se o produkty, které se připravují bakteriální fermentací.

Kysané zelí

Prošlo procesem kvašení pomocí mléčných bakterií. Kromě probiotik je bohaté na vitamíny, minerály (sodík, železo, mangan) a vlákninu. Též v něm nalezneme antioxidanty. Pokud budete kysané zelí kupovat v obchodě, vybírejte takové druhy, které jsou nepasterizované. Proces pasterizace ničí užitečné bakterie.

Kimchi

Jedná se o fermentovaný korejský pokrm. Nejčastěji se vyrábí z kysaného zelí. K dochucení se pak používají různé přísady – pepř, zázvor, česnek, chilli, jarní cibulka. Kromě bakterií mléčného kvašení obsahuje velké množství vitamínů (riboflavin, vitamín K) a minerálů (železo).

Kefír

Kefír je fermentované mléko s obsahem probiotik. Obsahuje přátelské bakterie. Podporuje trávicí systém a navíc zpevňuje kosti.

Jogurt

Říká se, že ideálním zdrojem probiotik je právě jogurt. Ne každý druh však obsahuje živé bakterie. Při nákupu si tedy zkontrolujte, že jste vybrali jogurt s aktivními kulturami. Pří výrobě jogurtu dochází k fermentaci mléka bakteriemi mléčného kvašení a bifidobakteriemi.

Podmáslí

Podmáslí je mléčný probiotický nápoj. Kromě toho má nízký obsah kalorií a tuku. Také v něm nalezneme vitamíny (riboflavin) a minerály (vápník, fosfor).

Kombucha

Tento probiotický nápoj se vyrábí fermentací zeleného nebo černého čaje.

tempeh

Tempeh

Vyrábí se fermentací sojových bobů. Jeho domovinou jsou oblasti Indonésie, ale setkáme se s ním po celém světě. Je považován za náhradu masa. Je to dobrá volba pro vegany.

Natto

Opět se jedná o produkt, který se vyrábí fermentací sojových bobů. Původem je z Japonska. Je bohaté na vitamín K a bílkoviny. Podporuje hustotu kostí a může pomoci jako prevence osteoporózy.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button