Potraviny s obsahem probiotik by měly tvořit nedílnou součást jídelníčku
Probiotika mají pozitivní vliv na trávicí soustavu a střeva. Tělu je můžeme dodat formou potravinových doplňků nebo s některými potravinami. Jedná se o produkty, které se připravují bakteriální fermentací.
Kysané zelí
Prošlo procesem kvašení pomocí mléčných bakterií. Kromě probiotik je bohaté na vitamíny, minerály (sodík, železo, mangan) a vlákninu. Též v něm nalezneme antioxidanty. Pokud budete kysané zelí kupovat v obchodě, vybírejte takové druhy, které jsou nepasterizované. Proces pasterizace ničí užitečné bakterie.
Kimchi
Jedná se o fermentovaný korejský pokrm. Nejčastěji se vyrábí z kysaného zelí. K dochucení se pak používají různé přísady – pepř, zázvor, česnek, chilli, jarní cibulka. Kromě bakterií mléčného kvašení obsahuje velké množství vitamínů (riboflavin, vitamín K) a minerálů (železo).
Kefír
Kefír je fermentované mléko s obsahem probiotik. Obsahuje přátelské bakterie. Podporuje trávicí systém a navíc zpevňuje kosti.
Jogurt
Říká se, že ideálním zdrojem probiotik je právě jogurt. Ne každý druh však obsahuje živé bakterie. Při nákupu si tedy zkontrolujte, že jste vybrali jogurt s aktivními kulturami. Pří výrobě jogurtu dochází k fermentaci mléka bakteriemi mléčného kvašení a bifidobakteriemi.
Podmáslí
Podmáslí je mléčný probiotický nápoj. Kromě toho má nízký obsah kalorií a tuku. Také v něm nalezneme vitamíny (riboflavin) a minerály (vápník, fosfor).
Kombucha
Tento probiotický nápoj se vyrábí fermentací zeleného nebo černého čaje.
Tempeh
Vyrábí se fermentací sojových bobů. Jeho domovinou jsou oblasti Indonésie, ale setkáme se s ním po celém světě. Je považován za náhradu masa. Je to dobrá volba pro vegany.
Natto
Opět se jedná o produkt, který se vyrábí fermentací sojových bobů. Původem je z Japonska. Je bohaté na vitamín K a bílkoviny. Podporuje hustotu kostí a může pomoci jako prevence osteoporózy.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.