Jídlo a receptyZdraví

Potraviny, které pomohou vyčistit ucpané tepny, jsou běžně k dostání

Ucpané tepny mohou způsobovat celou řadu zdravotních obtíží. Jejich ucpávání způsobuje především špatný cholesterol, který se do těla dostává díky nezdravému způsobu stravování. Obsahují jej potraviny s vysokým obsahem nezdravých tuků.

Potraviny s blahodárným vlivem na tepny

Některé potraviny mají na naše tepny blahodárný vliv. Možná by stálo za zvážení zařadit je do jídelníčku. Vzhledem k tomu, že jsou běžně dostupné, nebude to žádný problém.

Avokádo

Tato plodina má již nějakou dobu pověst superpotraviny. Obsahuje celou řadu vitamínů, mezi jinými také K, který má pozitivní vliv v boji proti chorobám srdce. Je to přírodní zdroj zdravých a tělu prospěšných tuků. Kromě toho má vyšší nutriční hodnotu, velký obsah draslíku, vlákninu a nabízí i antioxidační vlastnosti.

Brusinky

Tyto malé bobulky nabízejí velký obsah antioxidantů, jsou dokonalým zdrojem vlákniny, pomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a zvyšují hladinu cholesterolu dobrého. Tato fakta z nich dělají dokonalého pomocníka v boji proti ucpávání tepen.

Losos

Kromě bílkovin, které jsou pro naše tělo potřebné, nabízí losos také omega-3 mastné kyseliny, které zlepšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují v těle hladinu triglyceridů.

Ořechy

Mandle obsahují mononenasycené tuky a vitamín E. I vlašské ořechy mohou být přijatelnou alternativou, neboť v sobě skrývají, kromě jiného, kyselinu alfa-linoleovou. Ta pomáhá čistit tepny a snižovat krevní tlak.

Chřest

Tato chutná a oblíbená zelenina si zaslouží své místo v našem jídelníčku. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a obsahuje tělu prospěšné vitamíny (B1, B2, C, E, K). Díky tomu podporuje zdraví tepen i celého organismu. Vyzkoušejte třeba restovaný chřest s česnekem na olivovém oleji.

Olivový olej

Čistý extra panenský olej lisovaný za studena obsahuje mononenasycené tuky a antioxidanty, které mají pozitivní vliv jak na cévy, tak na celý organismus. Lze jej používat při přípravě salátů, dipů nebo jako dochucovadlo.

Česnek

Kromě toho, že má antibakteriální a antimykotické účinky, pomáhá konzumace česneku snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Lze jen přidat pod maso nebo zeleninu, může se stát součástí pomazánek, polévek nebo dipů a pokud vám nevadí jeho pach, můžete jej konzumovat i čerstvý.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button