Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Oregano využijete nejen na pizzu

Oregano nebo také dobromysl je bylinka, která se využívá jak k účelům léčebný, tak je i vynikajícím pomocníkem v kuchyni.

Oregano v lidovém léčitelství

Oreganový olej

Suroviny pro přípravu:

  • snítky čerstvého oregana
  • kvalitní olej lisovaný za studena, nejlépe olivový

Postup přípravy:

Snítky oregana vložíme do sklenice a zalijeme olejem. Sklenici řádně uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou, tu přivedeme k varu a ihned odstavíme. Necháme ve vodní lázni po dobu 10 minut, následně vyjmeme a necháme louhovat 2 týdny na slunném místě. Je potřeba směs denně protřepávat. Po uplynutí potřebné doby olej přelijeme přes plátýnko do čisté nádoby a skladujeme v chladu.

Možnosti využití:

Olej lze používat jak v kuchyni – pro dochucování salátů, tak i jako léčivý přípravek. Podporuje trávení, posiluje imunitu. Jako vnější prostředek je vhodný proti lišeji, akné, mykózám nebo dalším kožním obtížím.

Čaj z oregana

Čaj pro posílení mysli

Připravíme si ve stejném poměru dobromysl, třezalku a levanduli.

Na přípravu 0,5 litru čaje postačí 2 lžíce směsi, kterou přelijeme horkou vodou, přiklopíme a necháme 5-10 minut louhovat. Následně scedíme. Dochutit můžeme medem nebo jitrocelovým sirupem či trochou šťávy z citronu.

Čaj proti migréně

Připravíme si ve stejném poměru dobromysl, řebříček, mátu a třezalku. Pokud chcete svěží chuť, můžete dát větší množství máty.

Na přípravu 0,5 litru čaje jsou potřeba dvě lžíce směsi, kterou necháme dojít k varu, odstavíme, necháme vylouhovat a scedíme.

Pleťová maska

Suroviny pro přípravu:

Ve stejném poměru si připravíme květy dobromyslu a měsíčku, můžeme přidat také okvětní lístky z růží.

Postup přípravy:

2 lžíce směsi zalijeme 1/4 litrem vřící vody a necháme vylouhovat dokud voda nevychladne. Výluh pečlivě vymačkáme přes plátýnko, přidáme šťávu z jednoho citronu a pomocí tamponku aplikujeme na pleť.

Koupel

Je vhodná během nachlazení, posílí organismus, uklidní nervy a podpoří dobrý spánek.

Připravíme si 100 g sušené nati, kterou vsypeme do studené vody a necháme louhovat přes noc. Následně scedíme, vzniklý výluh zahřejeme a přidáme do koupele jejíž teplota by měla být 36-38°C.

POZOR:

Oregano není vhodné pro dlouhodobé užívání. Vhodné není pro těhotné ženy. Pokud užíváte jakékoli léky, je vhodná konzultace s ošetřujícím lékařem.

Oregano v kuchyni

Oregano je koření, které tvoří součást rajských pokrmů, skvěle dochutí pizzu. Je vhodné k jehněčímu masu, dochutí polévky, zeleninové saláty, pokrmy obsahující sýry (především mozzarelu). Lze jej přidat do husího sádla společně s cibulí, s jablky je vhodné k dušeným masům. Lze jej míchat s majoránkou.

Zapečený lilek s oregánem

Suroviny pro přípravu:

  • 600 g mletého masa
  • 100 g fazolí
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 400 g loupaných rajčat
  • oregano
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 1 chilli paprička
  • 200 g sýra Cheddar

Postup přípravy:

Fazole namočíme přes noc ve vodě a druhý den je uvaříme. Na olivovém oleji osmažíme 2 stroužky česneku a 1/2 cibule. Přidáme rajčata a vzniklou směs dochutíme oregánem, solí a pepřem. Vše vaříme asi 30 minut na mírném plameni.

Masová směs:

Do mletého masa vmícháme zbylé stroužky česneku a cibuli, vše nakrájené na jemno. Dochutíme solí a pepřem a přidáme uvařené fazole. Papričku nakrájíme na drobné kousky a přimícháme do směsi.

Lilky omyjeme a osušíme, odkrojíme konce, nakrájíme podélně na slabší plátky a ogrilujeme bez oleje do zlatohněda. Následně je osolíme, opepříme, na jeden kraj vložíme lžíci masové směsi, zarolujeme a vložíme do zapékací misky. Vše přelijeme rajčatovou omáčkou, zasypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéci po dobu 35-40 minut v předem vyhřáté troubě.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button