Oregano nebo také dobromysl je bylinka, která se využívá jak k účelům léčebný, tak je i vynikajícím pomocníkem v kuchyni.
Oregano v lidovém léčitelství
Oreganový olej
Suroviny pro přípravu:
- snítky čerstvého oregana
- kvalitní olej lisovaný za studena, nejlépe olivový
Postup přípravy:
Snítky oregana vložíme do sklenice a zalijeme olejem. Sklenici řádně uzavřeme, vložíme do hrnce s vodou, tu přivedeme k varu a ihned odstavíme. Necháme ve vodní lázni po dobu 10 minut, následně vyjmeme a necháme louhovat 2 týdny na slunném místě. Je potřeba směs denně protřepávat. Po uplynutí potřebné doby olej přelijeme přes plátýnko do čisté nádoby a skladujeme v chladu.
Možnosti využití:
Olej lze používat jak v kuchyni – pro dochucování salátů, tak i jako léčivý přípravek. Podporuje trávení, posiluje imunitu. Jako vnější prostředek je vhodný proti lišeji, akné, mykózám nebo dalším kožním obtížím.
Čaj z oregana
Čaj pro posílení mysli
Připravíme si ve stejném poměru dobromysl, třezalku a levanduli.
Na přípravu 0,5 litru čaje postačí 2 lžíce směsi, kterou přelijeme horkou vodou, přiklopíme a necháme 5-10 minut louhovat. Následně scedíme. Dochutit můžeme medem nebo jitrocelovým sirupem či trochou šťávy z citronu.
Čaj proti migréně
Připravíme si ve stejném poměru dobromysl, řebříček, mátu a třezalku. Pokud chcete svěží chuť, můžete dát větší množství máty.
Na přípravu 0,5 litru čaje jsou potřeba dvě lžíce směsi, kterou necháme dojít k varu, odstavíme, necháme vylouhovat a scedíme.
Pleťová maska
Suroviny pro přípravu:
Ve stejném poměru si připravíme květy dobromyslu a měsíčku, můžeme přidat také okvětní lístky z růží.
Postup přípravy:
2 lžíce směsi zalijeme 1/4 litrem vřící vody a necháme vylouhovat dokud voda nevychladne. Výluh pečlivě vymačkáme přes plátýnko, přidáme šťávu z jednoho citronu a pomocí tamponku aplikujeme na pleť.
Koupel
Je vhodná během nachlazení, posílí organismus, uklidní nervy a podpoří dobrý spánek.
Připravíme si 100 g sušené nati, kterou vsypeme do studené vody a necháme louhovat přes noc. Následně scedíme, vzniklý výluh zahřejeme a přidáme do koupele jejíž teplota by měla být 36-38°C.
POZOR:
Oregano není vhodné pro dlouhodobé užívání. Vhodné není pro těhotné ženy. Pokud užíváte jakékoli léky, je vhodná konzultace s ošetřujícím lékařem.
Oregano v kuchyni
Oregano je koření, které tvoří součást rajských pokrmů, skvěle dochutí pizzu. Je vhodné k jehněčímu masu, dochutí polévky, zeleninové saláty, pokrmy obsahující sýry (především mozzarelu). Lze jej přidat do husího sádla společně s cibulí, s jablky je vhodné k dušeným masům. Lze jej míchat s majoránkou.
Zapečený lilek s oregánem
Suroviny pro přípravu:
- 600 g mletého masa
- 100 g fazolí
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 400 g loupaných rajčat
- oregano
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 1 chilli paprička
- 200 g sýra Cheddar
Postup přípravy:
Fazole namočíme přes noc ve vodě a druhý den je uvaříme. Na olivovém oleji osmažíme 2 stroužky česneku a 1/2 cibule. Přidáme rajčata a vzniklou směs dochutíme oregánem, solí a pepřem. Vše vaříme asi 30 minut na mírném plameni.
Masová směs:
Do mletého masa vmícháme zbylé stroužky česneku a cibuli, vše nakrájené na jemno. Dochutíme solí a pepřem a přidáme uvařené fazole. Papričku nakrájíme na drobné kousky a přimícháme do směsi.
Lilky omyjeme a osušíme, odkrojíme konce, nakrájíme podélně na slabší plátky a ogrilujeme bez oleje do zlatohněda. Následně je osolíme, opepříme, na jeden kraj vložíme lžíci masové směsi, zarolujeme a vložíme do zapékací misky. Vše přelijeme rajčatovou omáčkou, zasypeme nastrouhaným sýrem a necháme zapéci po dobu 35-40 minut v předem vyhřáté troubě.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos