Jídlo a receptyZdraví

Najděte zdravější způsoby, jak uspokojit své chutě na sladké

Už jste to určitě zažili. Právě jste se rozhodli zhubnout a celkově se zdravěji stravovat, ale jakmile se rozhodnete jíst méně cukru a více zeleniny, stále častěji vidíte ve svém okolí lidi, kteří se právě kolem vás prochází s lákavými zákusky nebo sladkou kávou. Pak je vaše vůle najednou ta tam a znovu se vezete po těch sladkých kolejích vstříc nezdravým zítřkům.

Pokud se vám to stalo, pak jste si pravděpodobně řekli Zítra už budu jíst lépe. A stalo se tak? Asi ne. To se děje právě z toho důvodu, že cukr je návykový. Opravdu. Je klasifikován jako návyková látka a každoročně přispívá k tisícům úmrtí.

Proč potřebujeme cukr?

Z velké části je naše touha po cukru způsobena následujícími faktory:

Jste hladoví

Když máme hlad, naše tělo zoufale potřebuje něco, co by mu mohlo pomoci. Žaludek upozorňuje mozek, že potřebuje něco k jídlu a pokud možno rychle. To znamená, že budete jíst sacharidy.

S cukrem jsme pevně spjati

Naši předkové přežívali na sladkém ovoci. Ideální občerstvení, které jim poskytovalo energii, ale také pomohlo ukládat tuky. Bylo užitečné, než během dlouhých loveckých výprav došlo na další jídlo. V současnosti už dávno nemusíme udržovat v našich jeskyních teplo, přesto nám touha po cukru zůstala.

Příliš mnoho soli

Pokud jíte balené potraviny, konzumujete mimo jiné velké množství sodíku. Všimněte si, že po balíčku tacos máte většinou chuť na sladké. Už naši předkové totiž toužili po variabilní stravě, takže i náš organismus touží dodnes po různých typech chutí i textur.

Příliš mnoho cukru hodně škodí

Samozřejmě, pokud jdete na zmrzlinu po každém jídle, budete mít nadváhu, ale příliš mnoho cukru je ve skutečnosti mnohem nebezpečnější, než si možná uvědomujete. Pravdou je, že může nepřímo přispívat k tisícům úmrtí ročně.

Lidé, jejichž strava se skládá alespoň v 25 % z cukru, mají vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. V roce 2010 bylo hlášeno více než 133 000 úmrtí na cukrovku a 45 000 úmrtí na kardiovaskulární nemoci ve více než 50 zemích. Všechna tato onemocnění souvisí s příjmem cukru.

Jako by smrt nebyla dostatečně vážným důsledkem, že jste jedli příliš mnoho cukru, může mít také nepříznivý dopad na vaši figuru. Protože tělo interpretuje nedostatek cukru jako nedostatek, potřebuje cukr a tuk. Často však právě ty potraviny, k nimž vedou naše nezdravé chutě, obsahují jen prázdné kalorie bez potřebných živin, což způsobuje ještě větší hlad a chutě. A tak se dostáváte do začarovaného kruhu.

Jak bojovat s touhou po cukru a volit zdravější varianty

Pokaždé, když nahlédnete na internet, do tisku nebo jdete po ulici, všude na vás číhají stovky reklam na společnosti či programy, které slibují za větší či menší poplatek „zázraky“ ve formě ztráty hmotnosti, snížení příjmu cukru a skvělé vyhlídky. Za vydání peněž však nemáte zaručený žádný výsledek; následující tipy jsou však zdarma, opravdu fungují a nemusíte podepisovat žádnou smlouvu, možná jen sami se sebou.

Žvýkačky bez cukru

Výzkumy ukázaly, že žvýkání žvýkačky může pomoci snížit chuť na jídlo. Proto pokaždé, když budete mít chuť na nezdravé jídlo, vyzkoušejte žvýkačku bez cukru, která vám pomůže odvrátit pozornost od vašich chutí na dortíky.

Projděte se

Utečte frustrujícím touhám. Vše je jen o změně prostředí, když máte hrozné chutě, protože vaše nejoblíbenější kavárna si právě založila instagram, který zásobuje úžasnými fotkami lahůdek.

Ovoce

Ovoce je plné zdravých cukrů (to ale neznamená, že byste ho měli jíst tuny, protože cukr je koneckonců stále cukr). Mějte vždy po ruce jablko či banán, abyste si jej mohli dát, kdykoli vás přepadne chuť na sladké. Získáte nejen sladkou chuť, ale také vlákninu a vitaminy, jež by vám neposkytla ani ta nejlepší sušenka.

Snížení příjmu cukru v dlouhodobém horizontu

Kompromisy

Kombinace jídel může být skvělým způsobem, jak se pomalu aklimatizovat na zdravější stravu bez cukrů. Například pokud máte rádi čokoládu, dejte si raději tu hořkou s ovocem či mandlemi. Vašim konečným cílem by mělo být snížení touhy po tomto bílém jedu na minimum, takže je užitečné najít kroky, které budou opravdu fungovat.

Snižte i příjem soli

Při snaze o změnu dlouhodobých stravovacích návyků je klíčová také kontrola jednotlivých porcí. Dávejte přednost proteinům, zdravým tukům (avokádo, olivový olej,…) a zelenině. Co chybí? Sacharidy. Ty se totiž mění na cukry, proto se jim snažíme vyhnout.

Vyhledejte si zdravé recepty

Vyhledejte si například na Pinterestu zdravé recepty, do nichž se místo cukru přidává javorový sirup, med a další přírodní sladidla. Takovéto vaření vyžaduje určitou dávku vůle a snahy, ale pokud si na tyto zdravější možnosti zvyknete, chutě na bílý cukr vás pomalu opustí.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button