Mochyně peruánská je exotická rostlina, jejíž domovinou je Jižní Amerika, ale lze ji pěstovat i v dalších oblastech. Poskytuje jedlé plody v barvě žluté až oranžové, které nabízejí celou řadu tělu prospěšných látek a mají velké množství pozitivních účinků na náš organismus.

Tělu prospěšné látky

Plody obsahují velké množství bílkovin, minerálních látek (především fosfor, vápník, železo, sodík), beta karoten, vlákninu, pektin a vitamíny (A, B1, B3, C, P). Vitamín P (bioflavonoidy) má protivirové, protizánětlivé, antisklerotické a antioxidační vlastnosti a zvyšuje účinky vstřebaného vitamínu C.

Účinky na organismus

Plody mají nízký glykemický index, podporují stálou hladinu cukru v krvi. Velmi ceněné jsou detoxiakční vlastnosti, které podporují očistu organismu od škodlivých látek, mezi něž patří především soli nebo kyseliny. Díky detoxikaci dochází k urychlování metabolických procesů.

Mochyně má také pozitivní vliv na močovou soustavu – má diuretické účinky, podporuje léčbu nemocí močové soustavy, je vhodná při potížích s ledvinami a může fungovat jako prevence před vznikem močových kamenů.

Díky obsaženému vitamínu C podporuje odolnost organismu a posiluje jeho imunitu. Také urychluje hojení ran.

Pozitivní účinky má mochyně i na revma, revmatoidní artritidu či revmatismus. Působí proti degeneraci.

Plody také slouží jako skvělý zdroj energie. Jsou skvělým doplňkem stravy sportovců.

Způsoby používání

Ideální je konzumace čerstvých plodů. Můžou se využít jako ozdoba k různým druhům pokrmů, tvoří součást ovocných i zeleninových salátů, zdobí moučníky nebo alkoholické drinky.

Sušené plody lze přidávat do čajových směsí, jogurtů, snídaňových směsí, ovesných kaší, smoothie nebo dezertů

Rada na závěr:

Je potřeba konzumovat pouze dozrálé plody, nezralé mohou být mírně jedovaté.

Čtěte:  Na světlo světa se dostala fascinující vakcína proti cukrovce! O co se jedná?