Quinoa je oblíbená superpotravina bohatá na živiny známá pro své zdravotní výhody ale i univerzálnost. Jakou další potravinu můžete mít v záloze, až vás quinoa omrzí?Mladá pšenice, neboli freekeh/farik je čím dál oblíbenější, ale předtím, než si o ní povíme více, pojďme si tuto super zdravou potravinu krátce představit.
Freekeh vzniká z mladé zelené pšenice, která se peče na otevřeném ohni, přičemž se sláma a plevy semen spálí. Zrno neshoří, neboť je uvnitř příliš vlhké. Výsledkem je obilí se zemitým, kouřovým aroma.
Velká debata: Freekeh vs. quinoa
Proč jíst freekeh? Proč jíst quinou? Měli bychom upřednostňovat jedno před druhým? Obojí je plné živin, ale jak se konkrétně liší?
Quinoa je bezlepková, zato freekeh, jakožto druh pšenice, není bez lepku. Co se však obsahu bílkovin a vlákniny týká, nemůže quinoa freekehu konkurovat, neboť má téměř dvojnásobné množství obou látek. To jej dělá skvělým doplňkem jídelníčku, pokud chcete zhubnout. Také pro diabetiky je freekeh optimálnější než quinoa, neboť má nižší glykemický index.
Podrobnější rozbor živin freekehu a quinoy najdete níže, obsah živin je uveden na 100 g porce.
Freekeh
- 353 kalorií
- 60,8 g sacharidů
- 14,9 g proteinů
- 2 g tuku
- 12,9 g vlákniny
- 31 mg zinku
- 32 mg železa
- 3,4 mg mědi
- 370 mg vápníku
- 110 mg hořčíku
Quinoa
- 120 kalorií
- 21,3 g sacharidů
- 4,4 g proteinů
- 1,9 g tuku
- 2,8 g vlákniny
- 1,09 mg zinku
- 1,49 mg železa
- 0,19 mg mědi
- 17 mg vápníku
- 64 mg hořčíku
Zdravotní benefity mladé pšenice
Freekeh je skutečně hoden označení „superpotravina.“ Jeho nutriční hodnoty však nejsou jeho jedinou silnou stránkou, je také totiž úžasně zdravý pro trávicí systém a vlastně celý organismus.
Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny může zmírnit mnoho obvyklých trávicích potíží včetně průjmu a zácpy. To je obrovská výhoda, zejména s ohledem na počet lidí postižených tímto problémem.
Vláknina obsažená ve freekeh také může pomoci kontrolovat tělesnou hmotnost, neboť se díky ní cítíme déle sytí. Obsahuje třikrát více vlákniny než hnědá rýže, takže je velká šance, že váš žaludek si nebude hodinu po hlavním jídle opět stěžovat.
Kromě vlákniny obsahuje mladá pšenice také spoustu antioxidantů, které mohou pozitivně ovlivnit zdraví očí, konkrétně díky zeaxantinu a luteinu. Tyto dvě látky jsou známé tím, že pomáhají zabraňovat makulární degeneraci, která je obvykle spojena se stárnutím.
Díky kyselině glutamové podporuje freekeh také svalový růst a vytrvalost, je tedy oblíbený u kulturistů a sportovců, protože pomáhá přirozeně zlepšovat sílu a vytrvalost.
A jak již bylo výše zmíněno, celozrnná varianta freekeh má nízký glykemický index a je tudíž ideální pro každého, kdo se snaží udržovat ideální hladinu cukru v krvi. Dokonce, i když nejste diabetik, dávejte si na tento index pozor, neboť pokud se dostane mimo kontrolu, může vést k poškození srdce, ledvin nebo očí.
I když to zní příliš dobře, než aby to byla pravda, freekeh je opravdu tak úžasný, jak se zdá. Bohužel v současnosti je poměrně těžké sehnat jeho celozrnnou variantu a spíše se prodává ve formě prášku. Pokud však o tuto superpotravinu opravdu stojíte, seženete ji například na Amazonu.
Koupil jsem a co teď?
Jak freekeh upravovat? Jistě, má trochu zemitou a kouřovou příchuť, ale to se dá snadno napravit přidáním skořice a mléka. Hned máte vynikající snídani. A pokud chcete trochu experimentovat, zkuste jej zkombinovat s kokosovým mlékem, medem, trochou mořské soli, ovocem a ořechy..Fantazii se meze nekladou. Ale to není všechno, jak se ukázalo, freekeh je neuvěřitelně všestranný.
Mladou pšenici můžete použít jako obyčejnou přílohu nebo ji přidat k zeleninovému salátu. Je poměrně jednoduché ji vařit, nicméně pokud máte rádi rychlovky, stačí ji nechat přes noc namočit a ráno už si můžete pochutnávat. Vynikající je například v podobě pikantního salátu s cizrnou, bylinkami a česnekem. Můžete jej také přidat k dušenému masu, do jogurtových pokrmů, pudinků, a dokonce i na dorty.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.