Aronie je opadavý keř, pocházející z východní Ameriky, který se nejčastěji se vyskytuje ve vlhkých lesích a bažinách. Do Evropy se tato plodina dostává v 17. století. Aronie má další názvy – temnoplodec, nebo také černý jeřáb. Její plody ve tvaru bobulí mají nakyslou chuť, mohou být konzumovány v syrové formě, ale častěji se zpracovávají do džemů, sirupů, šťáv, i vína, do jogurtů, potravinářských barviv, atd. Aronie u nás zatím není příliš známá, když už, tak spíše jako okrasná rostlina v zahradách. Má ale i léčebné účinky, o nichž si dnes povíme.

Co obsahuje?

Do Evropy se tato plodina dostává v 17. století. Obsahuje řadu flavonoidů, prospěšných tzv. antioxidantů. Dále v ní nalezneme vysoký obsah vitamínu C, minerály, jód, železo, draslík, hořčík, mangan, provitamín A, vitamíny skupiny B, a pro náš organismus další prospěšné chemické látky, antokyany, jež bojují infekcím.

Léčivé účinky

této plodiny jsou samozřejmě podmíněny především jejím složením.

  • pomáhá při detoxikaci organismus
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • podporuje krevní oběh a pružnost cév
  • snižuje krevní tlak
  • prvky v ní obsažené podporují naší vitalitu a zdraví

Kdo by měl aronii konzumovat

Samozřejmě kdokoliv, kdo chce podpořit své zdraví. Mimořádně vhodná je pak pro diabetiky, obsahuje totiž přírodní sladidlo sorbit, dále pak pro lidi trpící aterosklerózou, pro ty, kteří trpí nadměrnou únavou, chudokrevností, sníženou imunitou.

Jak ji konzumovat?

Nejlépe za syrova, kdy naše tělo dokáže nejlépe absorbovat cenné látky z této rostliny. Jejich nakyslou chuť lzezmírnit medem, či bílým jogurtem, či smetanou. Aronii je možné i usušit, zamrazit, i tak se v ní uchovají její prospěšné látky. Lze ji i zavařit, tady už pak ale ztrácí vitamín C. Jak výše zmíněno, lze z ní udělat i džem, šťáva, sirup, či likér.

Čtěte:  9 úžasných tipů, jak využít olivový olej

Pěstování aronie je vcelku nenáročné, potřebuje stinnou část zahrady, nenáročnou na půdu. Jen je vhodné ji chránit před ptáky, které tato rostlina láká svou barevností.