Lanzones pocházejí z jihovýchodní Asie a jižní Indie. Tyto plody jsou také známé pod názvem lansium nebo langsat a mají velký přínos pro naše zdraví. Pyšní se oválným tvarem se žlutou až světle hnědou kůrou, rostou obvykle ve shlucích.
Použito může být čerstvé, konzervované nebo kandované ovoce. Jak jsme se zmínili již na začátku, toto ovoce vlastní úžasné přínosy pro zdraví. Tady je seznam těch nejlepších:
Vláknina
Lanzones obsahují více, než 2 g vlákniny na každých 100 g, což je 8 % doporučené denní dávky u žen a 6 % u mužů. Vláknina snižuje riziko srdečních chorob a napomáhá při zácpě.
Riboflavin
Riboflavin je znám jako vitamín B6. Tento vitamín je velmi důležitý pro naše tělo, protože je sacharidové povahy – používá se pro všechny druhy aktivit. Vitamín B6 se rozpouští ve vodě a naše tělo je schopno znovu ukládání. 100 g lanzones nám poskytuje 124 mikrogramů riboflavinu, což se rovná 8 % denní doporučené dávky pro ženy a muže.
Antioxidanty
Antioxidanty jsou nezbytnou součástí našeho života, protože pomáhají tělu odstranit toxiny a chrání před nemocemi. Nejvýznamnější antioxidant je vitamín A. Vitamín A je pro naše tělo zapotřebí, protože chrání oči proti makulární degeneraci a jiným problémům s viděním.
Lanzones jsou bohatým zdrojem tohoto vitamínu. Navíc obsahují polyfenoly „skupinu přírodních antioxidantů“, které mohou zabránit rakovině, cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a srdečnímu infarktu.
Doporučujeme vám, abyste přidali toto ovoce do svého jídelníčku a využívali jeho pozitiva. Konzumovat se dá čerstvé nebo konzervované, přidejte si ho třeba do oblíbeného ovocného salátu nebo koktejlu. Využít se může i jeho kůra, je ochranou proti komárům.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.