BylinkyPřírodní léčbaZdraví

Které bylinky a koření podpoří nejvíce naše zdraví?

Byliny a koření používali lidé po celém světě již od starověku jak pro kulinářské, tak i léčebné účely. Kromě přidání chuti a živin do pokrmů obsahují bylinky a koření různé sloučeniny, které mohou pomoci snížit zánět, zlepšit příznaky určitých zdravotních stavů a chránit před rozvojem chronických onemocnění. Které koření a bylinky si tedy pořídit do své kuchyně?

Zázvor

Tento oddenek má štiplavou chuť a běžně se přidává do pokrmů jako jsou polévky, masové pokrmy a dokonce i některé druhy pečiva či salátů. Představuje důležitou součást některých nápojů. Zázvor má terapeutické vlastnosti a používá se v systémech tradiční medicíny, jako je ájurvéda a tradiční čínská medicína po tisíce let. Obsahuje větší množství bioaktivních sloučenin, včetně gingerolů, shogaolů a paradolů, které mají v těle protizánětlivé a antioxidační účinky. Jak konzumace zázvoru, tak užívání zázvorových doplňků může prospět zdraví několika způsoby. Konzumace zázvoru má významné pozitivní účinky na nevolnost, hladinu cukru v krvi, osteoartritidu, krevní tlak, regulaci hmotnosti, hladinu krevních lipidů a zánětlivé biomarkery.

Oregano

Oregano obsahuje rostlinné sloučeniny, včetně terpenů thymol a karvakrol, které mají silné antioxidační vlastnosti. Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů mohou doplňky s oreganem pomoci snížit markery oxidačního stresu, který nastává, když molekuly zvané reaktivní formy kyslíku (ROS) přemohou antioxidační obranu těla, což vede k poškození buněk.

Šafrán

Šafrán je koření, které získává svou živou červeno-zlatou barvu z karotenoidních sloučenin, jako je crocin a crocetin. Má mírně nahořklou chuť a je důležitou složkou indické a středomořské kuchyně. Hlavní bioaktivní sloučeniny nalezené v šafránu jsou crocin a crocetin, picrocrocin a terpen safranal, který dává šafránu jeho charakteristickou vůni. Tyto látky mohou prospívat zdraví mnoha způsoby díky svým buněčným ochranným vlastnostem. Šafrán lze přidávat do pokrmů, jako je kari, rizoto a pokrmy z mořských plodů.

Skořice

Patří mezi velmi oblíbené druhy koření. Je plná zdraví prospěšných sloučenin, jako je cinnamaldehyd kumarin, kyselina skořicová a eugenol. Všechny mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Může pomoci snižovat hladiny cukru v krvi, krevních lipidů a krevního tlaku.

skořice

Kardamon

Kardamon představuje základní složku indické kuchyně. Obsahuje aktivní složky, jako jsou fenolické sloučeniny a těkavé oleje, které mají antioxidační, protizánětlivé, krevní tlak snižující a antidiabetické účinky. Může mít příznivé účinky na hladinu cukru v krvi, zánětlivé markery a zdraví jater. Kardamon se dobře snoubí se sladkými i slanými příchutěmi a lze jej přidat do pokrmů, jako je kari, pečivo a masová jídla.

Česnek

Česnek je známý pro své zdraví prospěšné účinky a kulinářské využití. Obsahuje rostlinné sloučeniny, které pomáhají inhibovat prozánětlivé proteiny spojené s chronickým zánětem. Čerstvý česnek je bohatý na alliin. Může pomoci chránit zdraví srdce snížením aterosklerózy nebo eliminací hromadění plaku v tepnách.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button