Bylinky

Jetel plazivý milují včely i jeleni: Co z něj připravit v kuchyni a jaké má zdravotní účinky?

Jetel plazivý (Trifolium repens) je běžná rostlina, kterou najdeme v přírodě. Typický je pro ni její bílý květ kulovitého tvaru. Tato rostlina je z čeledi bobovité (Fabaceae) a dnes se vyskytuje téměř ve všech částech světa. Svůj původ má ve velké části světa – v Evropě, v některých částech Sibiře i Kavkazu, v Jihozápadní i Střední Asii a také v Severní Africe. U nás ji najdeme téměř kdykoli se vydáme do přírody.

Jetel plazivý je velice oblíbený mezi včelami a často se vyskytuje v zahradách a na loukách. Je všeobecně vnímán jako plevel, ale pokud se o něm dozvíme trochu více, zjistíme, že má mnoho co nabídnout. Zvažte použití této bylinky nejen pro dobytek a včely, ale zkuste si z něj připravit také pokrmy a léky pro sebe. můžete tak zase o něco rozšířit svou bylinnou lékárnu. Nepleťte si tuto rostlinu s jetelem lučním, jedná se o dvě různé rostliny.

Historie jetelu lučního

Název trifolium odkazuje na množství lístků, ze kterých se skládají listy. V turecké lidové medicíně se používá jako expektoranční, antiseptické a analgetické činidlo a pro léčbu revmatických bolestí. Indiáni kmene Algonkian a Delaware používali čajovou infuzi ze sušených listů k léčbě nachlazení a kašle.

Popis rostliny

Je to vytrvalá bylinná rostlina, která může mít různé velikosti – někdy dorůstá do výšky dokonce 50 centimetrů. Listy se skládají ze tří lístků, jsou střídavé, vejčité nebo kruhové a eliptické až vejčité. Květy jsou bílé s růžovým odstínem, vonné, široké 15 – 25 mm. Čmeláci a včely je milují. Plíživé stonky jsou vzpřímené, podlouhlé, bezsrsté, světle zelené a 18 cm dlouhé. Rostlina nese 3-6 semen, která jsou nepravidelná zaoblená, zploštělá, žluto-hnědá a dosahují velikosti 0,9-1,8 mm x 1,0 mm.

Pěstování jetele

Travní porosty a trávníky preferující vápenatou hlinitou půdu jsou plné těchto rostlin. Tato bylinka se pěstuje ze semínek, která se předem namáčí po dobu 12 hodin v teplé vodě. Poté se na jaře vysadí přímo do půdy nebo v květináčích. Když jsou sazenice dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, vysadíme je do půdy na konci jara.

jetel plazivý
Autor fotografie: AnRo0002CC0, Link

Sklizeň

Listy se sbírají ještě před začátkem květu, brzy na jaře. Květy pak v průběhu léta. Pokud je budete chtít vysušit, rozprostřete květy i listy na podnosy a nechte je sušit při pokojové teplotě, dokud nejsou křupavé. Případně můžete květy a listy svázat do svazků a zavěsit vzhůru nohama, dokud nevyschnou. Sušené byliny skladujte ve vzduchotěsných nádobách.

Jetel v kuchyni

Listy této rostliny jsou jedlé a mohou se konzumovat syrové i vařené. Mladé listy se sklízejí ještě před květem a používají se v salátech či polévkách. Mohou být také použity jako zelenina, vařené jako špenát. Květiny a semenné lusky se suší, melou se na prášek a používají se jako mouka nebo se jimi sypou již uvařené potraviny, například vařená rýže. Dodávají jídlu živiny. Mladé květiny lze také použít v salátech. Kořen této rostliny je taktéž jedlý, používá se ale pouze vařený. Sušené listy dodávají koláčům vanilkovou příchuť. Sušené vykvetlé květy jsou náhradou čaje.

Autor fotografie: AnemoneProjectorsCC BY-SA 2.0, Link

Pudink z jetele

Na přípravu tohoto receptu si nejprve rozpusťte jednu lžíci želatiny ve 40 ml vody. Dva šálky květů z jetele dejte do menšího hrnce a přidejte k nim 120 ml vody, 80 ml pomerančové šťávy, 4 lžíce medu a špetku soli. Povaříme, a když je směs jednolitá a horká, odstavíme ji. Přidáme do ní želatinu a dobře promícháme. Poté rozdělíme do skleniček, ve kterých budeme pudink podávat a necháme deset minut odstát. Nahoru ještě ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Sníh z jetele

V malém hrnci smícháme 250 ml vody a stejné množství pomerančové šťávy. Společně s 250 g květů jetele (které bychom měli rozdělit na jednotlivé okvětní lístky) přivedeme k varu. Odstavíme a osladíme třemi lžícemi medu. Necháme 30 minut odstát přikryté v pokojové teplotě, poté dáme do lednice. Po vychlazení vmícháme 250 ml ušlehané smetany a dáme znovu do lednice aspoň na dvě hodiny. Pak můžeme podávat jako dezert.

Med z jetele lučního i plazivého

V úvodu jsme varovali, že si nemáte plést dvě různé rostliny – jetel luční a jetel plazivý. Obě tyto rostliny budete potřebovat v tomto receptu. Nasbírejte si 25 květů jetele lučního a stejné množství květů jetele plazivého. Dále budete potřebovat 15 květů růže, z kterých otrháte okvětní lístky. 5 šálků cukru krystal smícháme se šálkem vody a pořádně promícháme. Za stálého míchání vaříme a postupně přidáme všechny ostatní ingredience. Povaříme 3 minuty a poté slijeme přes jemné plátýnko do umytých sklenic, které ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Z uvedeného množství vytvoříte cca 1 litr medu.

Jahodové sušenky s jetelem

1 šálek změklého másla vyšlehejte se ¾ šálku hnědého cukru. Až je směs vyšlehaná do pěny, můžete vmíchat dvě vejce – jedno po druhém. Nakonec ještě vmícháme dvě lžíce mléka. Do této směsi přidáme tři šálky hladké mouky, které jsme smíchali se lžičkou jedlé sody. Všechno dobře promícháme, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec ještě vmícháme půl šálku květů z jetele a jeden šálek nakrájených jahod. Takto připravené těsto klademe lžící na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnými rozestupy (těsto se rozteče na sušenky) a pečeme 13 až 15 minut na 180 °C.

Autor fotografie: John TannWhite clover, CC BY 2.0, Link

Ledový čaj z jetele plazivého

Nasbírejte si jeden šálek čerstvých květů z jetele plazivého nebo použijte půl šálku sušených květů této rostliny. Květy zalijte čtyřmi šálky vody a přiveďte k varu. Poté odstavte a nechte vychladnout. Může to trvat i čtyři hodiny. Poté slijte – nejlépe skleněného džbánu a oslaďte medem nebo javorovým sirupem podle chuti. Vychlaďte v lednici a podávejte s ledem a plátky citronu.

Zdravotní účinky jetele plazivého

Ve srovnání s jetelem lučním, je jetel plazivý méně populární v oblasti bylinné medicíny. Má také menší přínosy pro zdraví. To však neznamená, že je jako bylinný lék zbytečný. Začněme tím, že obsahuje mnoho nezbytných vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, B2, B3, C a E, jakož i hořčík, draslík, chrom a vápník. Díky svému nutričnímu obsahu se tato bylina často používá jako přírodní lék v různých komunitách po celém světě, včetně tureckých, indických a domorodých Američanů.

Rostlina je antirevmatická, depurativní, detergentní a tonická. Infuze byla použita při léčbě kašle, nachlazení, horečky a dalších chorob. Tinktura listů se používá jako mast na dnu. Jako výplach očí se užívá infuze květin. Je také vhodný k léčbě běžných symptomů nachlazení, jako jsou žaludeční nevolnost, nevolnost a závratě. Bylinný čaj dokáže léčit revmatické bolesti a artritidu.

Jetel plazivý milují také jeleni

Zajímavostí je, že jeleni milují jetel. Nezáleží na tom, zda je to jetel plazivý nebo luční, jeleni si tyto rostliny jednoduše oblíbili. Z jednoho výsevu může jetel vyrůstat přibližně až pět let, což zvířatům (a lidem) přináší spoustu výživných jídel. Jetel obsahuje velké množství bílkovin. Využívají jej zemědělci, kteří je používají jako krmivo pro svá zvířata. Semena se proto prodávají v různých obchodech. Tato semena jsou někdy kombinována s jinými plodinami, jako je jetel luční či vojtěška, kterou tato zvířata taktéž konzumují.

Autor fotografie: AnRo0002CC0, Link

Zdroje

White Clover Pudding: A Recipe for Comfort & Healing – Gather Victoria. Gather Victoria – ANCESTRAL FOOD. MAGICAL COOKERY. SEASONAL CELEBRATION. [online]. Dostupné z: https://gathervictoria.com/2015/06/09/white-clover-pudding-a-recipe-for-comfort-healing/

Strawberry White Clover Cookies | Homespun Seasonal Living. Homespun Seasonal Living | [online]. Copyright © Kathie Lapcevic [cit. 22.08.2019]. Dostupné z: https://homespunseasonalliving.com/strawberry-white-clover-cookies/

White Clover Facts and Health Benefits. Food as medicine | Health Benefits Times [online]. Copyright © 2017 Healthbenefitstimes. All rights reserved. [cit. 22.08.2019]. Dostupné z: https://www.healthbenefitstimes.com/clover/

Alternative uses of white clover. 301 Moved Permanently [online]. Dostupné z: http://www.fao.org/3/v2350e/v2350e05.htm

Medicinal Plants-White Clover. Life Sciences at Brandeis University [online]. Dostupné z:http://www.bio.brandeis.edu/fieldbio/medicinal_plants/pages/White_clover.html

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Hlaváčová

Zahradničení a bylinky jsou mojí dlouholetou zálibou. Bylinky pěstuji již léta a věřím, že jejich nespornou výhodou je jejich nenáročnonost (rostou často jako plevel). Má zahrádka se stále rozrůstá, protože neustále hledám informace o nových bylinkách. A protože si své poznatky nechci nechávat pro sebe, rozhodla jsem se, že se o ně s vámi podělím.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button