Jetel luční, ideálně červený, obsahuje velké množství tříslovin, rostlinné hormony, glykosidy, flavonoidy, silice, vitamíny C a E a antokyany. K léčebným účelům se využívají listy a květy, které lze sbírat a suit po celé vegetační období, jež trvá od května do října. Natrhané čerstvé květy i listy se suší v tenké vrstvě, ve stínu nebo v dobře větratelné místnosti. Suchou bylinku je potřeba skladovat v dobře uzavřené nádobě, na suchém místě.
Použití k léčebným účelům
Pomáhá v boji proti příznakům menopauzy, podporuje dobrou stavbu kostí, příznivě ovlivňuje činnost srdce a krevní tlak, pomáhá posilovat kardiovaskulární systém.
- Použití při zažívacích obtížích
Dezinfekční látky v rostlině obsažené se mohou využívat při léčbě katarů nebo infekcí v trávicí soustavě. Je dobrým pomocníkem při výskytu střevních obtíží. Samozřejmostí je také odpovídající dieta.
- Detoxikace organismu
Bylinka pomáhá čistit krev, proto je dobrou volbou pro přípravu detoxikačních čajových směsí. Má blahodárný vliv na lymfatický systém, podporuje odstraňování usazených toxinů.
- Pomoc při nachlazení
Detoxikačních a dezinfekčních účinků lze využít také v boji proti respiračním obtížím mezi něž patří nachlazení, bronchitida, angína nebo chřipka. Látky v jeteli obsažené působí proti původcům infekce a zatěžujících toxinů.
- Pomoc proti obtížím spojeným s menopauzou
Jetel luční tvoří nedílnou součást čajových směsí, které se používají pro zmírnění klimakterických obtíží. Mezi nejčastější, se kterými jetel luční pomáhá, patří nespavost, návaly horka nebo pocity nevolnosti.
- Blahodárný vliv na pokožku
Jetel luční můžeme, díky jeho dezinfekčním účinkům, používat i k léčbě některých obtíží kožních. Jsou to například některé druhy ekzémů, drobné ranky, akné nebo vyrážka. Kromě dezinfekce podporuje rychlejší hojení a má také účinky preventivní.
Velkým pomocníkem je nálev, který lze využít jako pleťovou vodu, pro lokální péči nebo při přípravě koupele.
Recepty
Nektarový nápoj
Suroviny pro přípravu:
- 250 g čerstvých květů
- 1 litr vody
- med dle chuti
Postup přípravy:
Květy vaříme po dobu 15 minut ve vodě, necháme vychladnout, přelijeme přes plátýnko a dosladíme medem.
Čaj
Suroviny pro přípravu:
- 1 polévková lžíce sušeného jetelového květu
- 250 ml vroucí vody
Postup přípravy:
Sušené květy zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat zakrytý po dobu 15 minut. Následně slijeme. Popíjíme 2-3x denně vždy čerstvě připravený šálek.
Kromě běžných obtíží lze čaj připravený z jetele také používat jako kloktadlo či nálev vhodný pro ošetření kožních obtíží. Pro tento případ tekutinou potřeme potřebná místa a neomýváme.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.