Podzim již uchopil otěže pevně do svých rukou a jeho poselství je jasné. Rychle vyndejte teplé oblečení, pevné boty a deštníky. Je však dobré připravit na podzim a chladné, sychravé dny svou tělesnou schránku nejen na povrchu, ale i zevnitř. Co jíst, aby naše tělo dobře fungovalo i na podzim?

Vynechte „chladná“ jídla

V létě nám nedělalo takové potíže jíst syrovou potravu, zeleninové, těstovinové, nebo ovocné saláty, studené polévky. V teplých dnech jsou tato lehká, ochlazující jídla vhodná. Na podzim je však omezte. Jídla v chladných mají „hřát,“ mohou být i těžší, mastnější, výživnější. Neznamená to ovšem, že se zřekneme zeleniny. Je ale vhodné ji tepelně upravovat, ideální je zapéct ji s trochou olivového oleje, můžete ji podusit. Výborné jsou hutné zeleninové polévky.

Zelenina

Využívejte sezónní zeleniny, dýně, patizony, cukety. Vhodná je červená řepa, batáty, mrkev, květák, kapusta, česnek. Omezte rajčata, okurky, papriky, listové saláty.

Ovoce

Rovněž akcentuje to sezónní, které na podzim dozrává. Nedoporučují se jablka, ale máte-li na něj chuť, neodepírejte si je. Jinak si dopřejte banány, hroznové víno, datle, fíky, kokos, švestky.

Maso

Masa si můžeme dopřát více než v létě. Nebraňte se ani hovězímu, nebo zvěřině. S pečenou zeleninou to bude výborný teplý oběd, či večeře, která nás zahřeje a dodá tělu potřebné živiny, bílkoviny.

Luštěniny a další potraviny

Bílkoviny můžeme dodat našemu tělu i z luštěnin, vhodně tepelně upravených. Jezme tmavé pečivo, sójové výrobky, tempeh, rýži, ovesné vločky, špaldu, vejce, med, ořechy. Omezme pohanku a těstoviny.

Tekutiny

V chladných dnech už nebudeme pociťovat takovou žízeň, ale nezapomínejme na příjem tekutin, je stejně důležité hydratovat náš organismus na podzim stejně jako v létě, i když příjem tekutin nemusí být tak vysoký.  Ideální jsou vlažné bylinné čaje, nebo jen vlažná voda.

Čtěte:  Vyzkoušejte semínka, která mohou vyléčit diabetes! Dokonce se po nich skvěle hubne

Detoxikace

Očistu těla máme spojenou s jarními měsíci, ale pozor, má se provádět i na podzim, kdy akcentujeme detoxikaci tlustého střeva a jater, orgány, které budou v zimě více zatěžovány. K tomuto účelu je vhodné pít odvar z ostropestřce, jíst červenou řepu a kysané zelí.