Uvařené domácí jídlo je odjakživa považováno za zdravější alternativu než jídlo z fastfoodů či restaurací, ale že pokrm, který si uvaříte doma, je doopravdy zdravý, si jisti být nemůžete. Vše totiž záleží na tom, jakým způsobem jídlo připravíte. Je nutné snažit se zachovat živiny v jídle, zatímco jej upravujete. V tomto článku se dozvíte, jaké jsou nejzdravější metody vaření, které udrží ve výrobku maximum živin.
Vaření v páře
Vaření v páře je výživné a zdravé. Vzhledem k tomu, že jídlo není vystaveno žádnému přímému teplu, zachová si v sobě více živin. Umístěte potraviny do cedníku či speciální mísy a dejte nad vařící vodu. Pokrm můžete okořenit například bylinkami a tím mu dodat zajímavější chuť. Především ryby a zelenina se tímto způsobem dají skvěle připravit a udrží v sobě živiny bez přidání dalších tuků a jiných nezdravých věcí.
Grilování
Grilování je skvělou alternativou k vaření, protože nevyžaduje téměř žádné olej. Tuk již přítomný v potravinách či masu z něj vytéká a činí pokrm ještě chutnější. Proces grilování je vhodný pro zeleninu i maso.
Jemné vaření
Speciálně můžete vařit potraviny tak, že je zalijete vodou a přivedete k jemnému perlení, ale ne přímo k teplotě varu. Nechte na plameni, dokud se tekutina nevyvaří či ji poté můžete použít do polévek. Místo vody můžete použít také zeleninový vývar, kokosovou vodu smíchanou s bylinkami a kořením, rajčatovou šťávu apod. Především rajčatová šťáva dodá jídlu výbornou chuť a zvyšuje obsah živin.
Ohřívání v mikrovlnné troubě
Z hlediska živin je mikrovlnná trouba dalším jednoduchým způsobem, jak vařit jídlo bez ztráty cenných látek. Je nutná nižší teplota a žádný olej.
Míchání při smažení
Tento způsob přípravy pokrmu vám umožní použít jen minimální množství oleje, tedy jen takové, které obalí potravinu. Vybírejte si zdravé a kvalitní oleje, například olivový, sezamový nebo arašídový. Lze také použít kuchařský sprej, který potravinu pokryje jen opravdu nutnou vrstvou oleje, díky tomu není teplota potraviny zbytečně zvyšována a zachová si tak více živin.
Žádná či jen částečná tepelná úprava
Některé potraviny, jako například okurky, rajčata, cibule, řepa a semínka můžeme konzumovat bez jakékoli úpravy. Díky tomu v nich zůstane zachované maximální množství živin. Pokud nechcete jen jídlo syrové, můžete část potravin uvařit a poté smíchat s tepelně neupravenými.
Další tipy:
- Při vaření v páře potraviny nesolte, neboť sůl se smyje
- Na čerstvě upravenou zeleninu přidávejte extra panenský olivový olej
- Vaření v zakrytých nádobách zajišťuje, že neuniká vlhkost, takže potraviny si zachovávají svou šťavnatost.
- Hrnce plňte vodou jen maximálně do dvou třetin. Při vaření některých potravin, jako je například rýže či fazole, naplňte hrnec jen do poloviny k nahromadění páry a tlaku.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.