Přírodní léčba

Jak využít tymián pro své zdraví?

Tymián je nízký keřík, jehož domovinou je oblast Středomoří. Své uplatnění nachází v lidovém léčitelství a je to také vynikající koření, jež dochutí celou řadu pokrmů.

Tymiánová mast

Ideální proti chřipce, při dýchacích obtížích, rýmě a kašli. Vonné silice, které obsahuje, jsou účinným prostředkem působícím proti bolestem hlavy a podporujícím dobrý spánek.

Suroviny pro přípravu:

  • 1 díl sušeného nebo čerstvého tymiánu
  • 1 díl bambuckého másla nebo sádla

Pro výrobu a uskladnění nádobka, sítko nebo plátýnko a nádobka na uskladnění masti, ideálně skleněná či plastová.

Postup přípravy:

Na mírném ohni, ve vodní lázni, rozehřejeme tuk. Jakmile je rozpuštěný, přisypeme tymián, promícháme a pozvolna, za stálého míchání, zahříváme po dobu 15-20 minut. Po uplynutí času odstavíme a necháme odležet 24 hodin na suchém, chladném místě. Následně opět zahřejeme a přelijeme přes sítko nebo plátýnko do předem připravené nádoby. Necháme ztuhnout při pokojové teplotě.

Používání:

  • Nachlazení – mazání pod nos nebo na hrudník.
  • Nadýmání či střevní obtíže – mazání na břicho.
  • Bolesti kloubů – aplikace na postižené místo.
  • Poštípání hmyzem – mazání na postižené místo.

Tymiánový čaj

Vynikající pomocník proti kašli a při nachlazení. Pomáhá uvolnit dýchací cesty a podporuje dobrý spánek. Lze jej použít i v boji proti akné – potírají se jím postižená místa. Jeho pravidelné popíjení podporuje očistu pleti.

Suroviny pro přípravu 1 šálku:

  • 1 polévková lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu
  • 150 ml vody
  • med na dochucení

Postup přípravy:

Do kastrůlku nalijeme vodu, vsypeme tymián a přivedeme k varu. Odstavíme z plamene a necháme 10 minut louhovat. Následně scedíme a dochutíme trochou medu.

Při nachlazení popíjíme 3x denně. Připravujeme si čaj vždy čerstvý.

Tymiánový sirup

Šikovný pomocník při nachlazení.

Suroviny pro přípravu:

  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku cukru
  • tymián 10-12g, sušený nebo čerstvý
  • med pro dochucení po vychladnutí sirupu

Postup přípravy:

Do kastrůlku vlijeme vodu, nasypeme cukr a na mírném ohni svaříme. Cukrový odvar se vaří maximálně 5 minut. Stáhneme z ohně, vsypeme tymián a necháme louhovat přes noc. Druhý den přecedíme přes sítko nebo plátýnko. Pokud chceme přidat med, lze při zchladnutí směsi na 45ºC.

Sirup uchováváme ve skleněné lahvičce, v lednici.

Dávkování:

Sirup užíváme několikrát denně, dospělí – po lžících, děti maximálně 5 lžiček denně. Sirup není vhodný pro pro těhotné a kojící.

Tymiánový olej

Patří mezi silné antioxidanty. Chrání tělo před celou řadou nemocí a zdravotních obtíží, pomáhá při respiračních chorobách, zabíjí infekce a bakterie, podporuje lepší cirkulaci krve, zlepšuje celulitidu, pomáhá proti vypadávání vlasů.

Je ideální pro masáže, jako přísada do koupele nebo k zevnímu mazání. Lze jej však použít i pro přípravu salátů.

Suroviny pro přípravu:

  • 1/2 šálku tymiánu
  • 230 ml nosného oleje (ideálně kvalitní olivový)

Postup přípravy:

Tymián rozdrtíme, uvolní se tak přírodní oleje, které rostlina obsahuje, a umístíme jej do kastrolu, přilijeme nosný olej a směs mícháme na středním plameni, po dobu 5 minut nebo dokud se nezačnou tvořit bublinky. Stáhneme z ohně a necháme několik dní louhovat, na chladném místě. Následně přelijeme do skleněné nádoby i s tymiánem a můžeme používat.

Tymián v kuchyni

Tymián nachází své uplatnění i v kuchyni a to při přípravě zvěřiny, drůbeže nebo sekaných mas. Tvoří nedílnou součást některých tradičních omáček, nádivek nebo paštik. Je výborný v nádivce do kuřete či v rajčatových omáčkách a polévkách. Spolu s bazalkou a oregánem se používá pro dochucení pizzy či těstovinových jídel.

Restované nudle s fazolemi a tymiánem

Suroviny pro přípravu:

  • rýžové nudle
  • fazole vařené
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 malá cuketa
  • kousek dýně
  • hrst špenátu
  • 2 lžíce oleje
  • špetka sušeného tymiánu
  • sůl dle chuti
  • sojová omáčka dle chuti

Postup přípravy:

Na pánev nalijeme olej a naskládáme na plátky nakrájený česnek, dýni a cuketu. Vše osolíme, posypeme tymiánem, přiklopíme pokličkou a necháme restovat. Po chvilce kousky otočíme a opět necháme orestovat. Přidáme špenát, zakápneme sojovou omáčkou a opět orestujeme. Mezitím si uvaříme rýžové nudle, které následně vmícháme do orestované směsi spolu s fazolemi. Promícháme, můžeme dochutit solí a necháme prohřát.

Tipy pro vás:

Fazole lze nahradit jakoukoli jinou luštěnino. Dýni můžeme nahradit cuketou, batáty či lilkem. Místo nudlí lze použít jiné druhy těstovin nebo rýži.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Filoména Božetěchová

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button