Nejsou sacharidy jako sacharidy. Některé mají na naše tělo negativní vliv. Jsou to především takové, které se nacházejí ve sladkostech a sladkých produktech. Kvalitní druhy sacharidů však do jídelníčku rozhodně patří. Jedná se totiž o základní zdroj energie, kterou náš organismus potřebuje. Pokud nepřijímáme dostatek kvalitních sacharidů, může se u nás objevit nervozita, podrážděnost, únava a nižší výkon. Kvalitní sacharidy jsou jedním z činitelů, který určuje energetickou schopnost našich svalů podat potřebný výkon. Kolik bychom tedy měli přijímat kvalitních sacharidů obsažených v naší stravě? Jejich množství je individuální a záleží na tom, jak náročný máme životní styl, zda sportujeme závodně nebo jen pro zábavu, ale také se odvíjí od našeho celkového zdravotního stavu.
Některé potraviny s vyšším obsahem kvalitních sacharidů
Pokud chceme přijímat dostatečné množství kvalitních sacharidů, které budou našemu tělu prospěšné, měli bychom do jídelníčku zařadit tyto potraviny.
Ovesné vločky
Kromě zdravých sacharidů nabízejí našemu tělu vitamíny, minerály a vlákninu a můžeme je používat při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Kromě cereálních kaší jsou ideální volbou do polévek, jako zahušťovadlo, jako součást masových směsí nebo zdravějších variant ovocných dezertů. Můžeme je smíchat s ořechy, ovocem nebo jogurty.
Quinoa
Tato superpotravina obsahuje nejen kvalitní sacharidy, ale také bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu nebo železo. Kromě toho neobsahuje lepek, je tedy zdravou alternativou pro všechny, kdo mají s lepkem obtíže nebo se mu jen chtějí ve stravě vyhýbat. Použít ji můžeme jako náhradu rýže, hodí se jako příloha k masu i zelenině, nebo do polévek. Dá se upravit na sladký i slaný způsob.
Brambory a batáty
Brambory nacházíme v jídelníčku velmi často a to díky jejich variabilitě. Dají se upravovat na celou řadu různých způsobů. Jsou dokonalým zdrojem komplexních sacharidů a navíc mají nízký glykemický index. Výživově lépe jsou na tom batáty, které můžeme používat jako náhradu za brambory. Kromě toho obsahují vitamín B6 a větší množství vitamínu C. Také mají menší množství kalorií, než klasické brambory.
Cizrna
Někdy je známá pod pojmem římský hrách. Kromě tělu prospěšných sacharidů obsahuje i kvalitní bílkoviny. V kuchyni nabízí široké možnosti různých úprav. Můžeme ji použít jako přílohu, přidat ji do salátů nebo polévek. Slouží jako základ pro pomazánku hummus nebo falafel.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.