Jídlo a receptyZdraví

Gochujang – fermentovaná pasta s celou řadou zdravotních benefitů

Jedná se o pikantní fermentovanu pastu, která se vyrábí jako směs sušených mletých chilli papriček a lekavé rýže. Její chuť je sladká, kořeněná a pikantní. Patří mezi základní suroviny korejské kuchyně.

Přesný recept pro její výrobu neexistuje. Mezi standardní suroviny patří fermentovaná sojová pasta, červený chilli prášek, lepkavá rýže, voda, česnek, sůl a sladidlo – může to bát med, cukr nebo kukuřičný sirup. Některé druhy používají i sojovou omáčku, dýni, sladké brambory nebo ječmen. Jednotlivé variance se liší podle oblasti, kde se gochujang vyrábí.

Chilli pasta obsahuje probiotika, sloučeninu kapsaicin, vlákninu, sodík a bílkoviny. Má pozitivní vliv na gastrointestinální zdraví, imunitní systém, hladinu energie, stres a kardiovaskulární zdraví.

Zdravá střeva

Probiotika ve fermentovaných potravinách stimulují zdravou střevní mikroflóru a zlepšují trávicí procesy. Některé druhy gochujangů dokonce mohou chránit proti kolitidě. Záleží však na jejich skladbě.

Podpora imunitního systému

Aktivní složku chilli papriček představuje kapsaicin. O něm je známo, že stimuluje imunitní systém a pomáhá vyplavovat z těla toxiny.

Zrychlení metabolismu

To zajistí účinné látky v chilli papričkách. Kromě toho zvyšují energetickou hladinu. Kapsaicin navíc pomáhá snižovat hmotnost.

Kardiovaskulární zdraví

Strava s obsahem kapsaicinu může pomoci snižovat riziko vzniku aterosklerózy, srdeční hypertrofie, hypertenze a mrtvice.

Používání gochujangu

Gochujang má všestranné možnosti používání. Lze jej využít na steaky, kuřecí maso i ryby. Je skvělý v pokrmech, které obsahují houby nebo zeleninu výrazné chuti. Lze jej přidat do polévek nebo pod dušené maso, přimíchat do dresingů a marinád. Můžete do něj naložit tofu. Do pokrmů však přidávejte pouze malé množství.

Můžete z něj připravit chutný dresing – smíchejte pastu s medem, rýžovým octem, sezamovým olejem a česnekem. Lze jej použít jako přílohu ke smaženému a grilovanému masu nebo k zelenině.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button