Typ a množství tuku, který konzumujeme, jsou důležité pro naše celkové zdraví. Zdravé potraviny s vysokým obsahem tuků, mezi něž patří tuky nenasycené, jsou důležité pro vyvážený jídelníček. Zdravý tuk představuje nedílnou součást naší stravy. Tělu dodává energii, podporuje funkce buněk, pomáhá vstřebávat některé živiny a tvoří hormony. Udržuje tělo v teple a chrání vnitřní orgány.
Co jsou zdravé tuky
Jedná se o nenasycené tuky. Nalezneme je především v rostlinných potravinách. Našemu tělu poskytují protizánětlivé vlastnosti. Mají pozitivní vliv na zdraví srdce, ale i celkové zdraví našeho organismu.
TOP potraviny s vyšším obsahem zdravých tuků
Zařazování potravin s vyšším obsahem zdravých tuků je jedna z možností, jak snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění.
Avokádo
Obsahuje velké množství zdravých tuků. Většina z nich jsou tuky mononenasycené. Kromě toho v něm nalezneme vlákninu, folát, draslík, hořčík a vitamíny C, E a K. Pravidelnou konzumací avokáda eliminujeme riziko vzniku srdečních onemocnění a metabolického syndromu.
Ořechy
Patří do kategorie superpotravin a to díky svému nutričnímu profilu. Mají vysoký podíl zdravých tuků, vlákniny a rostlinných bílkovin. Navíc poskytují rostlinné sloučeniny, které mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Ty pomáhají, kromě jiného, chránit proti poškození buněk. Zejména vlašské ořechy jsou dokonalým zdrojem pro srdce zdravých omega-3 mastných kyselin rostlinného původu. Mohou pomoci snižovat riziko výskytu srdečních chorob. Mezi další zdravé ořechy patří také mandle, pekanové ořechy, arašídy nebo ořechy lískové. Samozřejmě všechny v přírodní, nikoli pražené a solené, podobě.
Semínka
Sem patří semínka lněná, chia, konopná, dýňová, sezamová nebo slunečnicová. Obsahují tělu prospěšné živiny. Kromě omega-3 mastných tuků jsou to bílkoviny, hořčík, draslík, vitamín B1 nebo E a zinek. Jejich pravidelná konzumace může pomoci snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak. Můžete je přidat do salátů, jogurtů, těsta na palačinky, do muffinů nebo domácího pečiva.
Olivy a olivový olej
Jsou používány především v oblasti Středomoří. Olivový olej může snížit riziko rozvoje srdečních chorob a neurodegenerativních poruch. Mezi ty patří i Alzheimerova choroba. Olivový olej obsahuje ze všech olejů nejvíce mononenasycených tuků.
Tučné ryby
Patří mezi ně losos, makrela, tuňák nebo sardinky. Jsou dobrým zdrojem bílkovin a zároveň omega-3 mastných kyselin.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.