Všichni víme, že česnek má vynikající výhody. Je nejen pohádkovým spojencem zdraví, ale také nepostradatelným prvkem v naší kuchyni s neuvěřitelnými léčivými vlastnostmi. Jeden způsob, jak těžit z této potraviny je přes výbornou česnekovou omáčku. Chcete znát recept?
Česnek se používá v mnoha receptech, jejichž účelem je zabránit nemocem spojených se srdcem a oběhovým systémem. Tato omáčka je velmi běžná v různých kulturách. Dnes vám nabízíme tento jednoduchý recept. Nic nestojí a výsledek je opravdu vynikající!
Benefity česnekové omáčky
Studie na léčivou sílu česneku ukázaly, že je schopen snížit hladinu krevních triglyceridů a špatného cholesterolu. Také snižuje krevní tlak a zabraňuje kornatění tepen (ateroskleróza). Jak léta plynou, naše tepny ztrácejí svou pružnost a krev protéká obtížněji. Česnek má schopnost jejich čištění a učinit je pružnějšími. Je prevencí trombózy.
Další přednosti česnekové omáčky
- snižuje horečku
- zmírňuje kašel, bolesti hlavy, žaludeční nevolnost
- zklidňuje astma a bronchitidu
- snižuje hladinu cukru v krvi
V podstatě by se dalo říci, že je to jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků. Existují studie, které hodnotí schopnost česneku zabránit rakovině tlustého střeva, konečníku a žaludku. Obsahuje allicin, ten dává česneku do vínku jeho mimořádné léčivé vlastnosti, ale i aroma.
Jak si připravit česnekovou omáčku
Ingredience pro 4 osoby:
- 1,5 hlavy česneku
- 5 krajíců chleba
- 1 pórek
- 1 mrkev
- 1 svazek čerstvého česneku
- 2 vejce
- olivový olej
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky kajenského pepře
- trochu petržele
Příprava a postup
Začněte tím, že si připravíte vývar. Vezměte pórek a mrkev, vložte do hrnce s vodou (vody jen tolik, aby zaplnila všechny ingredience). Přidejte několik snítek petržele a vařte. Vezměte si k ruce hlubší pánev, dejte na oheň a pokapejte olivovým olejem, vložte česnekové stroužky a kajenský pepř.
Když vidíte, že je česnek opečený, vložte na malé kousky nakrájený chléb. Dobře osmažte, přidejte sypkou papriku a zalijte vývarem. Vařte na mírném ohni cca 25 minut. Potom vyklepněte dvě syrová vejce. Česnekovou omáčku dozdobte dalšími opečenými stroužky česneku.
Zdravé, vydatné a chutné jídlo je na světě! Dobrou chuť.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.