Nespavost a stres – to jsou dva nešvary doprovázející současnou uspěchanou dobu. Pokud vám nevadí přírodní léčba, můžete na ně vyzkoušet tuto hojně rozšířenou a známou bylinku. A která, že to je? No přeci meduňka lékařská. Její příjemná vůně s citronovým nádechem nesmí chybět v žádné bylinkové zahrádce.
Jak ji pěstovat?
Ve volné přírodě se meduňka nevyskytuje. Pokud tedy chceme využívat benefity, které nám nabízí, musíme si ji vypěstovat na záhonku nebo v truhlíku. Není to bylinka náročná na pěstování. Kromě toho se jedná o trvalku, takže nám na záhonku bude růst pravidelně, každý rok. Pro její pěstování je ideálním druhem hlinitopísčitá půda, která je bohatá na živiny. Pokud ji budeme pěstovat v květináči, je potřeba zvolit správnou velikost, rostlinka zapouští kořeny do hloubky 20-30 cm. Pěstuje se ze semen, která se vysévají do pařeniště během měsíce března. Také si ji můžeme pořídit již předpěstovanou v některém ze zahradnictví. Jako místo pro její pěstování volíme prostor, kde bude dostatek slunce, může být i polostín. Intenzivnější vůni docílíme přímým sluncem.
- Sklizeň a sušení
Můžeme sbírat listy nebo celou nať. Postupně lze listy začít otrhávat již v průběhu května. Obdobím největší sklizně jsou však měsíce červen a červenec. Pozor si musíme dát na květ, který se objevuje během července a srpna. Jakmile totiž rostlinka vykvete, ztrácí část svého příjemného aroma.
Vzhledem k tomu, že meduňku uchováváme pouze v sušeném stavu, listy můžeme sušit ve stínu nebo ve speciální sušičce a to maximálně na 40 ºC. Pro uskladnění použijeme nádobu, která se dá dokonale uzavřít.
Účinné látky a jejich využití
Nalezneme je v nati a především pak v listech. Patří mezi ně silice, třísloviny, enzymy, hořčiny, látky slizovitého charakteru, flavonoidy, některé druhy minerálů a kyselin.
Meduňka je pomocníkem, který zklidní naši mysl, podpoří dobrý spánek a trávení. Má pozitivní vliv na dýchací a oběhovou soustavu. Řadí se do skupiny přírodních antioxidantů a ženám přináší hormonální rovnováhu. Jejích zdravotních benefitů lze využívat i v období těhotenství a během kojení, kdy pomáhá zahánět bolesti hlavy a nespavost. Kromě toho může pomoci snížit vysoký krevní tlak.
Domácí meduňkový sirup
Pokud milujete domácí sirupy, rozhodně vyzkoušejte i ten meduňkový. Není ani pracný, ani finančně náročný a pokud již máme některý druh vyzkoušený, zvládneme i tento. Lze jej použít pro přípravu nápoje studeného i teplého a také dokáže dochutit některé sladké pokrmy, třeba lívance nebo palačinky.
- Sirup připravovaný za studena
Zachová si více účinných látek, ale je potřeba jej rychleji zkonzumovat. Pro jeho výrobu si připravíme 20 stonků meduňky, litr vychladlé převařené vody s kilogramem cukru a jeden dobře umytý a na kolečka nakrájený citron zbavený pecek. Stonky meduňky nastříháme do sklenice, zalijeme vodou s cukrem, přidáme citron a necháme louhovat po dobu dvou dnů. Následně přelijeme přes čisté plátýnko. Skladujeme v lednici.
Meduňkový čaj
Na přípravu jednoho šálku budeme potřebovat 1/2 polévkové lžíce sušené meduňky, kterou zalijeme šálkem horké vody, přiklopíme pokličkou a necháme 15 minut louhovat. Následně přelijeme přes plátýnko. Můžeme dochutit trochou medu nebo javorového sirupu a kapkou čerstvé citronové nebo pomerančové šťávy.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.