Bezinky jsou plody černého bezu, které se objevují právě během podzimního času. Jedná se o drobné bobule černé barvy, které našemu tělu nabízejí celou řadu benefitů. Není však vhodné konzumovat je čerstvé, neboť mohou způsobit nevolnost a střevní obtíže. Díky tepelné úpravě se škodlivé látky v nich obsažené neutralizují.
Tělu prospěšné látky
Bezinky obsahují větší množství vitamínu C, dále pak vitamíny A a B6, draslík, železo, antioxidanty, antokyany a také větší množství vlákniny.
Zdravotní přínosy bezinek
Díky vyššímu obsahu vitamínu C a antioxidantů mají pozitivní vliv na podporu imunity, vláknina zlepšuje fungování trávicí soustavy, ale benefitů je daleko více.
- Podpora imunity
Dobře fungující imunita je pro naše tělo velmi důležitá. Pomáhá v boji proti škodlivinám, které se vyskytují všude kolem nás. Bezinky obsahují větší množství vitamínu C a antioxidanty. Tyto látky jsou důležitými pomocníky právě pro naši lepší imunitu. Konzumace produktů z bezinek pomáhá také v boji proti infekcím horních cest dýchacích a dalších respiračních obtíží.
- Podpora trávicí soustavy
Tu zajistí především vláknina. Kromě toho má vláknina pozitivní vliv při eliminaci zácpy, plynatosti nebo nadýmání.
- Podpora zdraví srdce
Vzhledem k tomu, že jsou bezinky bohaté na draslík, mohou pomoci regulovat krevní tlak. Pomáhají uvolňovat cévy a tím zabezpečí lepší průtok krve. Antokyany v bezinkách obsažené chrání vnitřní vrstvu cév proti oxidačnímu stresu a tím snižují riziko vzniku srdečních chorob.
- Zlepšení zdraví pokožky a vzhledu vlasů
Antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům, které způsobují, kromě jiného, předčasné stárnutí. Také udržují pokožku zářivou a pružnou. Také působí jako detoxikační činidlo a pomáhají tak eliminovat vznik kožních obtíží mezi něž patří pupínky a jizvy. Antokyany přirozeně posilují zdraví pokožky a chrání kůži proti poškození. Olej vyráběný ze semínek lisovaných za studena je vhodný na suchou pokožku či vlasy.
Výroba lahodného sirupu z bezinek
Pro jeho přípravu budeme potřebovat šálek čerstvých bezinek, 3 šálky vody, lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru lžičku skořice, několik kousků hřebíčku a šálek medu.
Všechny přísady, kromě medu, vložíme do hrnce, přivedeme k varu a dusíme asi hodinu. Následně vzniklou směs přelijeme přes jemné sítko, přidáme med, nalijeme do skleněné lahve, necháme vychladnou a uložíme do lednice. Můžeme používat jako šťávu pro dochucení vody, nebo přidáváme do čaje. Sirup vydrží uskladněný v lednici po dobu několika týdnů.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.