Mezi příznaky akutního zánětu patří rýma, teplota, zimnice či návaly horka. Přidat se může i zarudlý nos nebo kašel. Chronický zánět nemusí mít, zpočátku, příznaky žádné. Dokonce se můžete cítit dobře, avšak chronický zánět může v těle probíhat. Je velmi nebezpečný, neboť může být příčinou úmrtí.
Co je vlastně zánět?
Jedná se o obranný mechanismus našeho těla. Objevuje se v případě, kdy imunitní systém pozná, že v těle není vše v pořádku. Tělo se tímto způsobem potýká se škodlivými viry a bakteriemi. Tato reakce biologického charakteru pomáhá tělu zbavit se látek, které dráždí. Pak může nastat hojení.
U akutního zánětu je rychlý průběh a má uzdravení. U chronického zánětu může být doba velmi dlouhá, dokonce může trvat i několik let. Vzniká ze zánětu, který není léčen a je méně patrný. Nebolí, je však nebezpečný, neboť může být příčinou vážného onemocnění a dokonce i smrti. Mezi závažná onemocnění, která mohou vzniknout jako příčina chronického zánětu, patří cukrovka, onemocnění srdečně-cévního charakteru, problémy s játry nebo rakovina. Chronický zánět lze zjistit pomocí biologických vzorků z krve.
Příčiny zánětů
Vždy je to něco, co tělu nedělá dobře. Mohou to být choroby virového nebo bakteriálního charakteru či nezdravý životní styl. Do něj patří nevhodné stravování, nedostatek pohybu, obezita nebo stres.
Protizánětlivé potraviny v jídelníčku
Proti zánětům pomáhají bojovat i některé protizánětlivé potraviny, které velmi snadno zařadíte do svého jídelníčku.
Zázvor
Tradičně jej využijete v boji proti chřipce a nachlazená. Také pomáhá v boji s obtížemi souvisejícími s trávicí soustavou. Vzhledem k tomu, že existuje i jako koření, lze jej přidávat do různých druhů pokrmů.
Kurkuma
Kurkumin v ní obsažený pomáhá v boji proti artritidě nebo při Alzheimerově chorobě.
Borůvky
Stejně jako brusinky jsou tyto malé bobulky účinným pomocníkem v boji proti zánětu močových cest a ledvin. Obsahují velké množství antioxidantů a posilují lidský organismus.
Další protizánětlivé potraviny
Šikovnými pomocníky v boji proti zánětům jsou také olivový olej, rajčata, ořechy, semínka, tučné ryby, potraviny s obsahem probiotik (kefír, jogurty, kysané zelí, brynza), bylinné či zelený čaj.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.