Jídlo a receptyZdraví

7 méně tradičních zrn, která poskytují zdravé bílkoviny

Pokud se hovoří o bílkovinách, asi nás ihned napadnou živočišné zdroje – červené maso, drůbež nebo ryby. Značné množství těchto makroživin mohou však našemu tělu poskytnout také některé druhy obilovin. Bílkoviny naše tělo potřebuje. Slouží mu jako stavební kameny pro kosti, svaly a kůži. Konzumace dostatečného množství bílkovin také podporuje zdravou imunitní funkci a metabolismus. Jaká je denní potřeba bílkovin? Doporučená denní dávka je 0,36g na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Množství však záleží na celé řadě faktorů – životní fáze, úroveň fyzické aktivity, zdravotní anamnéza nebo osobní zdravotní cíle. Sportovci nebo těhotné ženy mají vyšší spotřebu bílkovin. Pokud má někdo chronické onemocnění ledvin, má bílkovin nižší potřebu.

Které obiloviny nám tedy poskytnou větší množství bílkovin?

1. Quinoa

Technicky se jedná o semena, ale je kategorizována jako celé zrno. Má vyšší obsah bílkovin. Také je bohatá na vlákninu a přirozeně bez lepku. Má jemnou ořechovou chuť. Dá se použít jako příloha nebo hlavní pokrm.

Jeden šálek quinoi obsahuje 8g bílkovin.

2. Divoká rýže

Je skvělým zdrojem vlákniny i bílkovin. Ve srovnání s bílou rýží má nižší obsah sacharidů. Je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, fosforu a zinku.

Jeden šálek vařené divoké rýže obsahuje 6,5g bílkovin.

divoká rýže

3. Kamut

Jedná se o starověké zrno khorasan pšenice nebo také orientální pšenice. Má o něco vyšší obsah bílkovin, než pšenice klasická. Pěstuje se organicky, nemodifikuje se geneticky ani se nemíchá s jinými druhy pšenice. Zrna kamutu jsou delší a tenčí než alternativy. Jeho textura je hustá.

Jeden šálek vařeného kamutu obsahuje 10g bílkovin.

4. Teff

Běžně se vyskytuje v zemích východní Afriky. Má velmi jemnou strukturu. Obsahuje vlákninu, vápník, zinek a železo. Má nízký glykemický index – tedy nízký obsah sacharidů, které zvyšují hladinu cukru v krvi. Je tedy vhodnou volbou pro osoby, které chtějí stabilizovat hladinu cukru v krvi nebo pro ty, kteří mají diagnózu inzulínové rezistence nebo diabetu 2. typu. Je přirozeně bezlepkový, takže dokonalá volba pro osoby s celiakií či citlivostí na lepek.

Jeden šálek vařeného teffu obsahuje 10g bílkovin.

5. Amarant

Podobně jako quinoa je i amarant pseudo-zrno. To znamená, že amarant je technicky semeno, ale často je charakterizován jako celé zrno. Je bohatý na antioxidanty – molekuly, které vychytávají škodlivé volné radikály. Neobsahuje lepek. Tělu poskytuje vitamíny skupiny B, měď, zinek a mangan.

Jeden šálek vařeného amarantu obsahuje 9g bílkovin.

6. Farro

Jedná se o derivát pšenice. Je hustší, než alternativy jako je teff. Udržuje si svůj tvar lépe, když se přidává do polévek a dušených pokrmů.

Jeden šálek vařeného farro obsahuje 8g bílkovin.

7. Čirok

Jedná se o další přirozeně bezlepkové zrno. Je bohaté na polyfenoly, sloučeniny nalezené v rostlinách, které mohou působit jako antioxidanty a mají zdravotní přínosy. Mouky vyrobené z čiroku lze použít k pečení bezlepkových chlebů a palačinek.

Jedna čtvrtina šálku surového čiroku obsahuje 4g bílkovin.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button