Přírodní léčbaZdraví

Trápí vás kašel? Divizna umí s kašlem divy

Nachlazení, rýma, kašel, to jsou průvodní jevy chladných měsíců. Kašel trápí hlavně děti, ale nevyhýbá se ani dospělým. Zpočátku se pokašlávání jeví jako nepříliš závažný problém, ale vždy je lepší nasadit vhodnou léčbu včas, aby se předešlo případným pozdějším komplikacím.

S kašlem je možné bojovat různými způsoby a řada babských rad se stále osvědčuje i v moderní době, kdy jsou k dispozici nejrůznější medikamenty a účinné preparáty.

Nepříjemnosti s kašlem

Kašel je potíž, která obtěžuje jak samotného postiženého, tak jeho okolí. Člověk si pořádně neodpočine ani v noci, kdy nemůže kvůli kašli usnout, neboť zaklonění hlavy vede k dalšímu podráždění a kašlání. Kašel má více podob i příčin, kterou je hlavně cizí těleso, kterého se chce tělo zbavit, nebo hlen z dýchacích cest a plic. Příčinou tedy může být kromě nachlazení a infekce horních cest dýchacích také kouř, prach, chemická rozpouštědla, která vdechujeme apd. Proto většina kuřáků neustále pokašlává. Kašel ale může být také příznakem i jiného onemocnění, jako například astmatu apd.

Co platí na kašel

Samozřejmě jsou k dispozici různé kapky, mentolové, lékořicové nebo eukalyptové pastilky a jiné vesměs umělé prostředky. Ovšem i na kašel platí některé bylinky, z nichž patrně nejplatnější je divizna. Tuto rostlinu znali již naši předkové a mezi babskými radami, které radí, jak na kašel, zaujímá divizna první místo. Sbírá se květ, list, někdy i nať a kořen.

kašel

Vysoký obsah slizových látek předurčuje diviznu k uvolňování hlenů a čištění průdušek. Proto je výborná na kašel, chrapot a záněty hrtanu. Divizna nemá žádné nepříznivé účinky a například odvar z divizny je účinným lékem pro chronickému kašli u dospělých i u dětí. Tento odvar navíc podporuje pocení, takže je vhodný při vysoké horečce spojené se silným kašlem.

Rostlinku přelijte horkou vodou, nechte spařit 10 minut a přeceďte. Dávkování je 50g, což jsou cca 2 lžíce. Nebo si můžete připravit čaj z jitrocelových listů a květů divizny. Pokud jej bude třeba vaše dítě popíjet 10 dnů po sobě, zlepší se odhleňování a kašel brzy ustoupí.

Jak využít účinků divizny

Kromě divizny platí na kašel i jiné byliny. Například jitrocel nebo mateřídouška. Tato bylinka se dá využít je zevně, tak k inhalaci. Podobné účinky má také tymián nebo sléz maurský. Ovšem královskou léčitelkou kašle mezi bylinkami je divizna velkokvětá.

Její součástí jsou flavoiny, třísloviny a sapoiny, což jsou velice užitečné látky hlavně pro léčbu suchého i vlhkého kašle. Divizna ovšem umí chránit i sliznici horních dýchacích cest, na které zanechává ochranný film zabraňující vysychání sliznice. Rovněž snižuje pocit nutkavosti ke kašlání.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button