Bylinky

Znáte pelyněk estragon – doménu francouzské kuchyně?

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) obvykle titulujeme pouze jako estragon. Jiný název této bylinky ale je též pelyněk kozalec. Rostlina patří do čeledi hvězdicovitých (Asteraceae). Její léčivé účinky byly známé již od starověku, stejně dlouho se ale používá taktéž jako koření. V současné době se používá zejména ve francouzské kuchyni, proto se někdy označuje také jako francouzský estragon.

Je to jedna z největších kulinářských bylin, která se například jen ve Francii používá více než 800 let. Estragon má svůj původ v jižní Evropě, v současné době ale roste také v Asii a západních Spojených státech. Nezaměňujte francouzský estragon za druhou odrůdu, které se říká ruský estragon. Ten je sice méně choulostivý, ale postrádá charakteristickou chuť francouzského estragonu. U nás se estragon pěstuje jako letnička.

Historie estragonu

Estragon má výrazně silnou chuť, což se projevuje také v názvu této rostliny. Jméno můžeme přeložit jako „malý drak“. Ačkoli v mnoha kulturách se bylinka používá velice šetrně, Francouzi zvýšili její používání na novou úroveň. Ve východní Evropě jej najdete především v salátech a masech.

Popis rostliny

Estragon je dřevnatá trvalka, která patří mezi mrazuvzdorné bylinky, a to až do – 10 °C. Dosahuje výšky v rozmezí od 30 do 90 centimetrů. Rostlina má lesklé zelené listy, štíhlý tvar a její květy jsou nazelenalé bílé pupeny, které se objevují ve svazcích nebo shlucích na konci stonků. Obvykle se objevují v polovině až do pozdního léta, ale květy neprodukují semena.

Pěstování estragonu

estragon
Estragon

Bylinná rostlina se šíří oddenky a kořenovými řízky nebo dělícími shluky. Shluky estragonů by měly být rozděleny každé tři nebo čtyři roky. Vzhledem k tomu, že květiny neprodukují semena, nelze estragon ze semen pěstovat. Rostliny si musíte zakoupit nebo si pořídit zavedenou rostlinu ze zahrady svého přítele. Takové rostliny můžete pořídit na jaře nebo na podzim a zasadit je v dobře odvodněné půdě asi 2 až 3 metry od sebe, aby každá rostlina měla dostatek místa. Pěstovaná rostlina by měla pokrýt asi 36 centimetrů půdy. Hodí se skvěle k většině zeleniny ve vaší zahradě.

Péče o estragon

Nezapomeňte pravidelně stříhat rostlinu, abyste předešli kvetení a udrželi výšku kolem 60 centimetrů. Vyšší rostliny totiž přicházejí o svou výtečnou chuť. Protože v podmínkách České republiky mohou přijít tuhé zimy, mulčujte okolí rostliny, aby vaše rostlina vydržela přes zimu v zahradě. Pokud chcete udržet své rostliny ve zdravém růstu, pak je každé 3 až 4 roky na jaře nebo na podzim rozdělujte. Nové rostliny mohou růst ze stonků nebo kořenových řízků.

Sklízení a uchovávání estragonu

Rostliny sklízejte pravidelně – jejich použití je nejlepší v létě, kdy můžete využít čerstvé části bylinky. Avšak ne všechny listy zvládnete zpracovat, a proto je vhodné se informovat také o možnostech jejich skladování. Listy můžete mrazit nebo také sušit, avšak pozor – při sušení listy ztrácejí chuť, tak je nenechte schnout příliš dlouho. Jakmile jsou listy suché, uložte je do vzduchotěsných nádob. Čerstvé větvičky estragonu lze zmrazit ve vzduchotěsných plastových sáčcích. Kromě toho můžete ve vašem kuchyňském robotu vytvořit další směs podobnou pestu. Nebo můžete nasekaný estragon rozdělit do formiček na led, zalít vodou a zmrazit. Zmrazené kostky umístěte do vzduchotěsných plastových sáčků pro pozdější použití.

Estragon v kuchyni

Tato bylina je skvělá v kombinaci s čerstvými zelenými saláty, vaječnými pokrmy, sýry, recepty z drůbeže, s octy a rybami. Málo bylin zlepšuje chuť ryb stejně jako tato. Přidejte ho do čerstvých salátů. Jemně nakrájené listy vytvářejí chutný salát. Přidejte bylinku do majonézy a hořčice. Je taktéž skvělým doplňkem k omeletám, omáčkám, máslům a pyré. Francouzští kuchaři ji používají v mnoha bílých omáčkách a všude tam, kde má mít tato bylinka dominantní příchuť. Je nezbytnou složkou omáčky Bearnaise (Béarnské omáčky). Mnozí spotřebitelé znají použití této rostliny k ochucení octa – i když si můžete koupit finální produkt, mnohem jednodušší je vzít několik větviček byliny, vložit je do bílého octa a uzavřít. Po dvou až třech měsících získáte velice chutný ocet, který můžete použít jednak do salátů, jednak i do horkých pokrmů. Jeho chuť může dominovat receptu, takže jej používejte šetrně ve vašich delikátních pokrmech. Chuť estragonu se popisuje jako výrazně sladká podobná anýzu, jedinečně kořeněná, ostrá a aromatická.

Další použití rostliny

Říká se, že pokud snítky této bylinky vložíte před dlouhou túrou do bot, dodá vám to sílu.

estragon

Léčivé účinky

Estragon má mírné anestetické a sedativní vlastnosti. Pokud se používá jako čaj, má uklidňující vlastnosti a používá se jako léčba hyperaktivity. Bylinkáři použijí bylinku jako pomoc při trávení díky své schopnosti štěpit živočišné tuky a bílkoviny. Má být užitečný při léčbě bolesti revmatoidní a artritické léčby.

Obsahuje prospěšné živiny, ale jen málo kalorií a sacharidů

Bylinka má nízký obsah kalorií a sacharidů a obsahuje živiny, které mohou být prospěšné pro vaše zdraví. Jedna polévková lžíce (2 g) sušeného estragonu poskytuje:

  • Kalorie: 5g
  • Sacharidy: 1g
  • Mangan: 7 % referenčního denního příjmu (DDP)
  • Železo: 3 % DDP
  • Draslík: 2 % DDP

Mangan je nezbytná živina, která hraje roli ve zdraví mozku, růstu, metabolismu a snížení oxidačního stresu ve vašem těle. Železo je klíčem k buněčné funkci a produkci krve. Nedostatek železa může vést k anémii a vést k únavě a slabosti. Draslík je minerál, který je klíčový pro správnou funkci srdce, svalů a nervů. I když množství těchto živin v estragonu není značné, bylinka může i nadále prospívat celkovému zdraví.

Může pomoci snížit krevní cukr zlepšením citlivosti na inzulín

Inzulín je hormon, který pomáhá přivádět glukózu do buněk, takže jej následně můžete použít jako energii. Faktory jako strava a zánět mohou vést k inzulínové rezistenci, což vede ke zvýšeným hladinám glukózy.

estragon

Estragon pomáhá zlepšit citlivost na inzulín a způsob, jakým vaše tělo využívá glukózu.

Může zlepšit režim spánku

Nedostatečný spánek je spojován se špatnými zdravotními výsledky a může zvýšit riziko stavů, jako je diabetes typu 2 a srdeční onemocnění. Léky na spaní mohou vést ke komplikacím, jako je deprese nebo zneužívání návykových látek. Skupina rostlin Artemisia, která zahrnuje estragon, byla použita jako lék na různé zdravotní stavy, včetně špatného spánku.

Může zvýšit chuť k jídlu snížením hladiny leptinu

Ztráta chuti k jídlu může nastat z různých důvodů, jako je věk, deprese nebo chemoterapie. Pokud se neléčí, může vést k podvýživě a snížení kvality života. Nerovnováha v hormonech ghrelin a leptin, což jsou hormony důležité pro energetickou bilanci, může také způsobit snížení chuti k jídlu. Ghrelin je považován za hormon hladu, zatímco leptin je označován jako hormon sytosti. Když hladina ghrelinu stoupá, vyvolává hlad. Naopak vzrůstající hladiny leptinu způsobují pocit plnosti. Extrakt estragonu může pomoci zvýšit pocit hladu.

Může pomoci zmírnit bolest spojenou například osteoartrózou

V tradiční lidové medicíně byl estragon používán k léčbě bolestí. Doplňky obsahující estragon mohou být prospěšné pro snížení bolesti spojené s stavy, jako je osteoartróza.

Může mít antibakteriální vlastnosti a zabraňovat chorobám způsobeným potravinami

Potravinářské společnosti čím dál více používají přirozené přísady spíše než syntetické chemikálie k tomu, aby pomáhaly ochránit jídlo. Rostlinné esenciální oleje jsou populární alternativou. Aditiva se přidávají do potravin, aby pomohla přidat texturu, zabránit separaci, zachovat potraviny a inhibovat bakterie, které způsobují onemocnění vyvolané potravou, jako je E. coli. Estragon může být účinným konzervačním prostředkem v potravinách, jako je například sýr.

Omamně vonící estragon

I když tato rostlinka není obzvláště atraktivní, je poměrně běžně pěstovaná, a to zejména pro své aromatické listy a pepřovitou příchuť, která se používá k ochucení mnoha jídel a je obzvláště oblíbená pro ochucení octa. Pěstování estragonu není nijak složité, může navíc skvěle doplnit vaši bylinkovou zahrádku. Používá se nejen jako koření do kuchyně, ale také pro své mnohé lékařské účinky. Vyzkoušejte rostlinku i vy!

Zdroje

Pelyněk estragon – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pelyn%C4%9Bk_estragon

Artemisia dracunculus “ Senior “ – pelyněk, estragon Zahradnictví Krulichovi – zahradnictví, květinářství, trvalky, skalničky, bylinky a koření . Zahradnictví KRULICHOVI – zahradnictví, květinářství Praha [online]. Copyright © [cit. 04.07.2019]. Dostupné z:http://www.zahradnic tvikruli chovi.cz/prodej/Artemisia-dracunculus—pelynek-estragon

Estragon → návod na pěstování, účinky, použití – Skrblík.cz. Skrblík.cz – pomáháme vám šetřit – Skrblík.cz [online]. Copyright © 2012 [cit. 04.07.2019]. Dostupné z: https://www.skrblik.cz/rodina/zahrada/bylinky/estragon-pestovani-ucinky-pouziti/

[online]. Dostupné z: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vyuzit-estragon.html

Pelyněk kozalec (estragon) – Abecedazahrady.cz. Abecedazahrady.cz – Zahrada, rostliny, pěstování [online]. Dostupné z:https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/pelynek-kozalec-estragon

Estragon, proslulá bylinka francouzské kuchyně: recepty a pěstování | iReceptář.cz. [online]. Copyright © [cit. 04.07.2019]. Dostupné z: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/estragon-proslula-bylinka-francouzske-kuchyne-recepty-a-pestovani.html

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana Hlaváčová

Zahradničení a bylinky jsou mojí dlouholetou zálibou. Bylinky pěstuji již léta a věřím, že jejich nespornou výhodou je jejich nenáročnonost (rostou často jako plevel). Má zahrádka se stále rozrůstá, protože neustále hledám informace o nových bylinkách. A protože si své poznatky nechci nechávat pro sebe, rozhodla jsem se, že se o ně s vámi podělím.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button