Jablečný ocet je v českých kuchyních stále opomíjenou surovinou. Většina lidí má klasický ocet a o vinný nebo jablečný se moc nezajímá.

Je to škoda, protože jablečný ocet vám poskytne plno zdravotních výhod. Stovky let byl dříve používán jako přírodní lék, tak proč by to tak nemohlo zůstat i nadále? Pokud vás zhrozí jeho cena, není nic jednoduššího, než si vyrobit vlastní.

Proč ho konzumovat každý den

Prvním nejzdravějším důvodem, proč si ho dopřávat, je fakt, že je plný živin, zejména kyseliny octové a vitamínů ze skupiny B a C.

ocetZastavuje vstřebávání potravin ve střevě, které za normálních okolností zvyšují hladinu cukru v krvi, je tedy vhodný i pro diabetiky.

Současně s touto vlastností narůstá schopnost ochránit orgány před škodlivými účinky cholesterolu. Má anti-plísňové vlastnosti a léčí zánětlivé afekce dutiny ústní. Skrze něj se můžete zbavit houbové infekce, která jí zapříčinila.

Váhový úbytek

Lidé, kteří užívají jablečný ocet jako pomocný prostředek k hubnutí, potvrzují, že po jeho konzumaci mají nižší touhu po jídle – dokáže totiž skvěle zasytit. Sám o sobě má navíc nízký obsah kalorií. Používá se jako surovina do salátů na zálivku.

K výrobě vlastního jablečného octa budete potřebovat:

  • 1 větší sklenici se širokým hrdlem
  • Papírovou utěrku
  • Gumičku
  • Filtr
  • Tři malá jablka
  • 1 polévkovou lžíci javorového sirupu
  • Vodu

Rozřežte jablka na středně velké až malé kousky. Naplňte jimi zavařovací sklenici a zalijte vodou tak, aby byly kousky jablek ponořené. Do směsi jablek a vody vmíchejte lžíci javorového sirupu. Na vrchol hrdla umístěte papírovou utěrku, přehněte ji přes okraj sklenice a zagumičkujte. Opatrně našroubujte víčko.

Směs je potřeba uložit do temna, ale ne chladu, např. spíž, skříň. Prostor by měl být teplejší a zhruba za 2-3 týdny je potřeba směs přecedit a do sklenice vrátit jen tekutinu. Tu nechte v lahvi ještě další 4 nebo 6 týdnů a po této době otestujte chuť.

Čtěte:  Relaxační techniky pro ty, kteří jsou ve stresu

Pokud vám takto jablečný ocet chutná, pečlivě ho uskladněte a užívejte si jeho navinulou, přesto ovocnou chuť každý den.

ZANECHAT ODPOVĚĎ