Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Vyrobte si bylinný sirup, přinášíme vám inspirace

Bylinné sirupy představují chutný a navíc účinný přírodní prostředek. Může si je vychutnat každý, jsou ideální volbou pro dokonalé letní osvěžení. Jsou však i kvalitní surovinou pro dochucení palačinek, lívanců nebo třeba zmrzliny.

Výhody bylinných sirupů

Bylinné sirupy přinášejí celou řadu výhod:

  • Jsou chutné a můžete je nabídnout i dětem.
  • Můžete je skladovat dlouhou dobu.
  • Jsou více koncentrované, než odvar.
  • Pro jejich výrobu můžete použít různé bylinky.
  • Mohou být šikovnými pomocníky proti různým zdravotním komplikacím.
  • Jsou velmi snadné na výrobu.

Podle toho, jaké bylinky pro jejich výrobu použijete, můžete mít po ruce sirup, který posílí vaši imunitu, zmírní kašel, zklidní bolest v krku nebo třeba srovná zažívání.

Výroba bylinného sirupu

Pro jeho výrobu můžete použít téměř jakoukoli jedlou bylinu. Na jejím výběru závisejí léčivé účinky sirupu. Nejvhodnější volbou jsou kořeny, bobule nebo kůra. Snesou vyšší teplotu varu. Můžete však použít i listy nebo květy. Ty je však potřeba vařit na mírném ohni.

Základní suroviny:

  • 0,5 – 1 šálek bylinek – čím více, tím silnější bude sirup
  • 1 litr vody
  • med nebo jiné přírodní sladidlo

Postup:

  • Do hrnce vlijte vodu a přidejte bylinky.
  • Hrnec přiklopte a vodu přiveďte k varu.
  • Vařte dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  • Bylinky sceďte.
  • Přidejte med nebo jiné sladidlo a vše řádně promíchejte.
  • Sirup nalijte do čistých lahví a uchovávejte v chladu. Vydrží vám až tři měsíce.

Nelekejte se, pokud bude sirup řidší.

bezový sirup

Bezinkový sirup

Tento sirup je vhodný pro posílení imunity. Můžete jej mít po ruce v období chřipek a nachlazení.

Suroviny pro přípravu:

  • 3/4 šálku sušených bezinek
  • 1 kousek skořice
  • 4 – 5 hřebíčků
  • 1 čajová lžička čerstvého nastrouhaného kořene zázvoru
  • med dle chuti

Postup přípravy:

  • Všechny ingredience, kromě medu, smíchejte v hrnci, přiklopte pokličkou a vařte, dokud se voda nezredukuje na polovinu.
  • Směs sceďte.
  • Přidejte med a nechte jej rozpustit.
  • Přelijte do čisté lahve, nechte vychladnout a uchovávejte v lednici.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button