Ať je váš organismus citlivý na lepek nebo se jen snažíte jíst zdravě a lepek ze své stravy vynechat, musíte číst etikety na všech produktech. A i přesto některé etikety neuvádějí obsažený lepek. Víte, jaké produkty to jsou? My ano.
Abyste se vyhnuli lepku, musíte číst všechny etikety, ale na některých není obsah lepku uveden, i přestože může být v produktu přítomen. Dnes se seznámíme s pěti výrobky, které zastupují tento případ.
Co je to ten lepek?
Příznivci zdravého stravování propagují naprosté vynechávání lepku z jídelníčku. Víte, co je lepek a proč je dobré omezit jeho příjem v potravě? Lepek jinak označujeme také jako gluten a je směsí dvou bílkovin, které se nejvíce objevují v obilninách, především v pšenici, žitě a ječmenu. My jsme na tyto potraviny dost silně vázáni a je pro nás těžké jejich naprosté vynechání. U velké části populace se však projevuje nesnášenlivost vůči lepku, kterou nazýváme jako celiakie. Lepek je jedním z potencionálních alergenů. Lepek je špatně stravitelný a tělo silně zatěžuje.
Salátové dresinky
Jedním z výrobků, ve kterých se může objevit lepek a na obalu tato skutečnost nebývá uvedena, je salátový dresink. Mnoho výrobců salátových dresinků a marinád používá pšenici jako zahušťovadlo. Vyvarujte se kupovaných dresinků a raději si vyrobte domácí. Není nic jednoduššího. Můžete zkusit klasický jogurtový dresink s troškou soli, pepře a medu, okořenit stačí adžikou. Druhým typem je pro vás hořčicový dresink s hořčicí, špetkou soli, pepře a lžící medu. To je delikatesa, která se hodí, jak na salát, tak třeba k lososu.
Paštiky a párky
Buďte opatrní i při nakupování paštik a párků, protože téměř všechny tyto potraviny obsahují lepek. Jejich chuť pochází z četných konzervačních látek, které obsahují lepek. Nejen kvůli lepku, ale i z mnoha jiných důvodů bude vhodné, když se těmto potravinám vyhnete.
Nakládané okurky
Je to až překvapující, ale i nakládané okurky mohou obsahovat lepek. Kapalina, do které jsou okurky naloženy je octový lák, který může obsahovat stopy lepku. Snažte se řádně číst etikety, které vás, doufejme, na lepek upozorní.
Polévkové kostky
Mezi další produkty obsahující lepek patří dochucovací polévkové kostky a další sypká dochucovadla. Měli byste zbystřit především nad názvem maltodextrin, který může obsahovat skrytý lepek a je obsažen například v klasickém bujónu.
Zmrzlina
Pokud budete zkoušet nové druhy zmrzlin, určitě si přečtěte složení. Konkrétně ječný slad a kousky těsta či sušenek bývají běžnou součástí zmrzliny. Pozor tedy na složení i zmrzlina může obsahovat stopy lepku.
Sójová omáčka
Mnozí z nás si neumí představit přípravu čínské směsi bez použití sójové omáčky. Ale měli byste vědět, že lepek je jednou z hlavních složek této omáčky. Můžete ji nahradit tamari omáčkou, která obsahuje pouze sóju, vodu a mořskou sůl.
Život bez lepku
V dnešní době je život bez lepku velice trendy. Lidé se zbavují glutenu a cítí se skvěle. Jejich zažívání funguje tak jak má, netrápí je pocit přesycení nebo bolesti břicha. Jejich trávicí trakt funguje správně. U citlivých lidí, kteří mají předpoklady k nemocem spojených s lepkem, se může stát, že imunitní systém rozpoznává lepek či jiné proteiny z obilnin jako cizorodou látku a začne proti nim útočit.
Tyto předpoklady v sobě nese až 40% populace. Máme tedy jíst lepek nebo ne? I přestože nejste celiaci, vyzkoušejte život bez lepku třeba na dobu 14 dní a uvidíte, jak se budete cítit. Vaše tělo vám samo řekne, jak mu je. Samozřejmě nemusíte žít zcela bez lepku, můžete ho jen omezit a čerstvý žitný chléb si místo každého dne, dopřát třikrát do týdne. Uvidíte, budete se cítit lehčí a zdravější.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.