Úžasná zelenina jasně červené barvy přichází na scénu jako další superpotravina. Můžete ji jíst čerstvou, nakládanou, udělat s ní polévku a používá se dokonce i k výrobě cukru. Vzhledem k vysokému obsahu antioxidačních a protizánětlivých látek je velmi známá díky svým zdravotním benefitům, mezi něž se řadí i například schopnost předcházet rakovině.

Tato lahodná zelenina opět získává na popularitě, ale její původ sahá až do doby před 4000 let. V prehistorických dobách se rozšiřovala v severní Africe a pobřežních oblastech Asie a Evropy, kde lidé konzumovali listy, nikoli kořeny. Předpokládá se, že staří Římané byli první, kdo řepu kultivovali a začali jíst tak, jak to děláme dodnes. Později, během 19. století, bylo také zjištěno, že z řepy lze vyrábět cukr.

Dnes je řepa komerčně pěstována po celém světě v zemích jako USA, Rusko, Francie a Polsko.

Jaké živiny v řepě najdeme?

Řepa je skvělý zdroj mnoha živin, jako je vláknina, vitaminy a minerály a navíc má nízkou hodnotu kalorií. Sto gramů syrové řepy obsahuje:

  • 2,8 gramů vlákniny
  • 1,6 gramů bílkovin
  • 27 % DDD folátů
  • 14 % DDD manganu
  • 10 % DDD železa
  • 7 % DDD draslíku

Navíc řepa obsahuje vitaminy z komplexu B, vitamin C, flavonoidy a vitamin A.

Zdravotní přínosy

Zdravotní přínosy řepy byly již mnohokrát prokázány. Patří mezi ně například stabilizace krevního tlaku a podpora zdraví srdce a jater.

Regulace krevního tlaku

Studie zjistily, že konzumace šťávy z červené řepy výrazně snižuje krevní tlak. Je tomu tak díky dusičnanům, které vedou k uvolnění krevních cév a následně ke zlepšení oběhu.

Lepší fyzická zdatnost

Kromě snižování krevního tlaku pomáhají dusičnany v červené řepě také k lepším sportovním výkonům a vytrvalosti, neboť zlepšují okysličování svalů. Studie provedená na cyklistech ukázala, že jejich výkon může být až o 15 % lepší, pokud pijí řepný džus.

Čtěte:  Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den ovesné vločky....

Podpora funkce jater

Řepa obsahuje betain, což je aminokyselina, která podporuje zdraví jater, protože je zbavuje tuku, zvyšuje hladinu detoxikačních enzymů a snižuje velikost tohoto orgánu u lidí s diabetem.

Pomáhá předcházet vzniku rakoviny

Řepa je červená díky pigmentu betacyaninis, u něhož bylo prokázáno, že pomáhá potlačit růst rakovinných buněk.

Pro zdraví mozku

Jak stárneme, snižuje se neuronová aktivita našeho mozku, jelikož se snižuje průtok krve. Naštěstí konzumace červené řepy pomáhá cévy uvolnit, může být tedy lépe okysličován a jeho funkce se zlepšuje. Studie provedená na univerzitě Wake Forest ukázala, že pití šťávy z červené řepy může právě z tohoto důvodu zpomalit rozvoj demence.

Proti zánětům

Řepa obsahuje betainové sloučeniny, které mají protizánětlivé vlastnosti, což potvrdila jedna řecká studie.

Pro zdravý trávicí systém

Právě díky vysokému obsahu vlákniny vám červená řepa pomůže k lepšímu trávení a sníží riziko vzniku zácpy.

Vedlejší účinky?

Řepa je obecně považována za bezpečnou; pouze těhotné či kojící ženy by ji měly konzumovat v předepsaném množství.

V opravdu velkých dávkách může způsobit změnu barvy moči a případně i poškození ledvin.

Jak nakupovat a uchovávat?

Upřednostňujte ekologicky pěstovanou řepu, nejlépe mladší, bez skvrn.

V ledničce vám vydrží až 3 týdny.

Nejzdravější je řepa syrová, z níž můžete připravovat saláty, šťávu či ji kombinovat s jinou zeleninou. Můžete ji také opékat, nakládat, vařit, vyrábět z ní dezerty…

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ