Rozinky se získávají sušením bobulí hroznového vína. Jsou přirozeně sladké a používají se ve všech kuchyních, především jako součást sladkých pokrmů. Také je nalezneme jako součást některých nutričních a energetických produktů pro sportovce či kempaře.

Nutriční hodnoty

Rozinky jsou bohaté na polyfenoly, antioxidanty a celou řadu minerálů (vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík). Také obsahují velké množství vitamínů ( C, K, B6), vlákninu, mají vysoký obsah cukrů a kalorií, ale nízký glykemický index.

Zdravotní přínosy

Podporují správné trávení, léčí zácpu, zlepšují zdraví kostí, zvyšují hladinu železa v krvi, pomáhají při nadýmání, mají pozitivní vliv na zrak, zuby, vlasy a kosti.

Zdravá trávicí soustava

Vláknina v rozinkách obsažená pomáhá odstraňovat z trávicí soustavy toxiny a škodlivé látky, díky čemuž brání střeva před celou řadou zdravotních obtíží, množením bakterií a nás před nepohodlím od nadýmání.

Vysoký krevní tlak

Draslík, který je v rozinkách obsažen, pomáhá snižovat napětí v krevních cévách a snižovat krevní tlak. Vláknina má vliv na biochemii cév a snižuje jejich tuhost, což opět snižuje vysoký tlak.

Péče o zuby

Jedna z fytochemikálií je oleanolová kyselina, která hraje důležitou roli v péči o zuby – chrání je před křehkostí a zubním kazem. Účinně brání růstu bakterií, které poškozují zuby a dutinu ústní. Kromě toho jsou rozinky bohaté na vápník, který posiluje zubní sklovinu.

Zdravé srdce

Vysoká hladina draslíku, upravuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a podporuje dobré zdraví srdce.

Léčba anémie

Rozinky obsahují značné množství železa, které přímo pomáhá při léčbě anémie. Obsahují také mnoho zástupců komplexu vitaminu B, které jsou nezbytné pro tvorbu nové krve. Vysoký obsah mědi také pomáhá při tvorbě červených krvinek.

Podporují zdraví ledvin

Draslík v rozinkách pomáhá předcházet tvorbě a opětovnému výskytu ledvinových kamenů.

Péče o kůži

Antioxidanty a vitamín C v rozinkách pomáhají udržet pokožku zářivou, pružnou a mladou.

Zdraví vlasů

Denní konzumace rozinek pomáhá podporovat lesklé a husté vlasy, protože obsah vitaminu C zabraňuje poškození buněk. Jejich protizánětlivé vlastnosti pomáhají předcházet podráždění pokožky hlavy, tvorbě lupů a šupinatost.

Použití rozinek

Rozinky můžete zařadit do vaší stravy různými způsoby. Můžete je přidat nejen do ovocných, ale i zeleninových salátů, dochutíte jimi snídaňové kaše či cereálie nebo je můžete používat jako přírodní sladidlo či součást ovocných moučníků. Jsou ideálním doplňkem do jogurtů či ovocných tvarohů.

Sdílejte