Tygří ořech (zemní mandle, šáchor) ve skutečnosti mezi ořechy nepatří. Je to drobná hnědá hlíza (oddenky), jež roste pod zemí. Má zvrásněný, nepravidelně zakulacený povrch a svým vzhledem připomíná seschlý a pomačkaný lískový ořech.
Poskytují zdravé občerstvení
Obsahují vlákninu, bílkoviny, malé množství tuku minerály (železo, hořčík, zinek, vápník) a vitamíny (B6, E). Nalezneme v nich i prebiotika, která zlepšují střevní mikroflóru, chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižují „špatný cholesterol“, podporují pravidelný pohyb střev, udržují nás sytější a mohou podpořit naši snahu hubnout.
Obsahují mastné kyseliny a antioxidanty
Tygří ořechy sdílejí vlastnosti jak ořechů, tak i hlíz. Jsou bohaté na sacharidy a jsou přírodním zdrojem lipidů a bílkovin. Našemu tělu poskytují celou řadu mastných kyselin s vysokým obsahem vitamínu E, který má pozitivní vliv na náš imunitní a kardiovaskulární systém.
Stejně jako olivový a avokádový olej, obsahují tygří ořechy kyselinu palmitovou, stearovou a linolovou. Také mají dobrou antioxidační schopnost a ničí volné radikály.
Silné antibakteriální vlastnosti
Přítomnost flavonoidů, taninů, fenolů a alkaloidů v tygřích oříšcích prokázala silnou antimikrobiální účinnost proti několika lidským patogenům, které vykazují odolnost vůči tradičním antibiotikům.
Jsou skvělou volbou pro lidi s potravinovými alergiemi
Vzhledem k tomu, že tygří ořechy vykazují nutriční vlastnosti ořechů, přestože do této skupiny nepatří, mohou být konzumovány i těmi, kteří mají alergie na klasické ořechy. V místech jako je Španělsko nebo Mexiko s oblibou vyrábějí horchata de chufa – slazené tygří ořechové mléko. U lidí, kteří mají alergii na lepek, mohou být ořechy použity na výrobu bezlepkové mouky. Tygří ořechy jsou také vítaným doplňkem veganské, keta či paleo diety.
Konzumace tygřích ořechů
Tyto plody jsou neuvěřitelně všestrannou potravinou.
Mouka z tygřích ořechů
Pro její výrobu se využívá dužina plodů.
Tygří ořechové máslo
Lahodná náhražka másla arašídového se vyrábí smícháním předem namočených plodů, kokosového oleje, soli, vanilkového extraktu a přírodního sladidla, nejčastěji stévie.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.