Někdo používá bezlepkové mouky, neboť má na lepek alergii, další zase chce odlehčit svému organismu a holduje tak zdravému stravování. Bezlepková strava je vhodnou volbou pro všechny, u kterých se objevují obtíže spojené s trávicí soustavou. Lepek patří do skupiny nestravitelných glykoproteinů. Ty se nacházejí v některých obilovinách – pšenice, ječmen, žito, oves. Při vyšší konzumaci lepku dochází k zatěžování trávicí soustavy. Lepek nalezneme nejen v moukách výše zmiňovaných obilovin, ale samozřejmě i v pečivu z nich vyráběném. Nachází se v těstovinách, dresingu určenému do salátů, v omáčkách, v některých druzích cereálií, v polévkách.
Které mouky neobsahují lepek?
Surovin, ze kterých si můžeme vyrobit mouky bez obsahu lepku, je velké množství. Mezi ty hojně využívané patří rýže, sója, kukuřice, pohanka nebo jáhly. Mezi další plodiny pak patří brambory, tapioka, amarant, quinoa, hrách nebo mandle. Suroviny lze mezi s sebou velmi snadno míchat.
Mouka vyrobená z rýže
Velmi hojně se využívá v oblasti Asie. Vyrábí se z ní nudle, sladkosti a oblíbené knedlíčky. Nabízí jemnou chuť a je ideální volbou pro pečení nebo jako zahušťovadlo omáček a polévek.
Mouka vyrobená z kukuřice
Kukuřičná mouka se vyrábí z celých zrn. Je tedy ideálním zdrojem vlákniny, bílkovin, železa a hořčíku. Její chuť je jemně oříšková a je vhodná pro přípravu moučných směsí.
Mouka vyrobená ze sóji
Sója obsahuje velké množství bílkovin, které nabízí i sójová mouka. Kromě bílkovin nabízí i minerály a vitamíny. Také je vhodná pro kombinaci s dalšími druhy mouky.
Mouka vyrobená z pohanky
Pohanka je pro náš organismus velkým přínosem. Obsahuje celou řadu tělu prospěšných minerálů a rutin. Je dobře stravitelná a hodí se pro přípravu lívanců, palačinek i na pečení.
Mouka vyrobená z hrachu
Je vhodnou volbou pro obalování zeleniny, nahradí vejce. Také ji využijeme při pečení chleba nebo pizzy. Vytváří křupavou kůrku. Má však specifickou chuť, je tedy dobré ji míchat s dalšími druhy bezlepkové mouky.
Zdroj náhledových obrázků: Pixabay
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.