Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Tyto potraviny podpoří zdraví vašich střev

Zdraví střev hraje velkou roli v celkovém zdraví. Je to proto, že velké množství imunitních buněk žije ve střevech. Střevní mikrobiom tak ovlivňuje celkovou imunitní funkci. Střevní mikrobiom je společenství mikroorganismů, které žijí ve střevech. Střevní mikrobiota se mění v reakci na faktory mezi něž patří strava a cvičení. Oslabené střevo může umožnit vstřebávání bakterií a zánětlivých látek ze střeva do krevního oběhu. To může vyvolat onemocnění a záněty celého těla, což je spojeno se zvýšeným rizikem chronických onemocnění.

Zde jsou potraviny, které maximalizují zdravé fungování střeva a jeho mikrobiomu.

Luštěniny

Kromě rostlinných proteinů a polyfenolových antioxidantů luštěniny obsahují nestravitelné sacharidy (NDC), včetně rozpustné a nerozpustné vlákniny. NDC působí jako prebiotika, což znamená, že slouží jako zdroj potravy pro prospěšné, zdraví chránící mikroby ve střevech. Bylo prokázáno, že protizánětlivý účinek luštěnin ve střevě zlepšuje zdraví trávicího traktu a zlepšuje jeho pevnost jako bariéry mezi střevem a krevním řečištěm.

Probiotické potraviny

Probiotika jsou živé mikroorganismy, u kterých bylo prokázáno, že pomáhají přetvářet složení střevní mikroflóry způsoby, které mohou zlepšit imunitní funkci, pomáhají snížit riziko obezity a cukrovky, podporují celkovou pohodu a zlepšují různá onemocnění střev. Nalezneme je v nepasterizovaných fermentovaných potravinách – fermentovaná zelenina, kefír, kimchi, kombucha, tempeh, miso, jogurty.

kimchi

Prebiotické potraviny

Prebiotika pomáhají krmit probiotické bakterie ve střevech tím, že podporují růst „dobrých“ bakteriálních kmenů.

Mezi potravinové zdroje prebiotik patří chřest, banány, čekanka, česnek, pórek, ječmen nebo cibule.

Potraviny bohaté na polyfenoly

Některé rostliny produkují antioxidanty zvané polyfenoly. Tyto přírodní sloučeniny chrání rostliny před poškozením a nemocemi během růstu. V lidském těle jsou polyfenoly spojeny s ochranou srdce a mozku.Rozklad polyfenolů ve střevě je také spojen s podporou imunity a prevencí kolorektálního karcinomu.

Mezi potraviny bohaté na polyfenoly patří jablka, artyčoky, bobulové ovoce, brokolice, citrusy, kakao, káva, hrušky nebo švestky.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button