Bez černý patří mezi listnaté keře a jeho květy i plody nabízejí široké možnosti využití nejen v lidovém léčitelství, ale také v průmyslu potravinářském nebo ve farmacii.
Květy bezu černého
Nálev
Pomáhá při horečce a nachlazení, má močopudné účinky, podporuje pocení a mírní kašel.
Suroviny pro výrobu:
- 2 lžíce sušených květů
- 1/4 litru vroucí vody
Postup přípravy:
Sušené květy zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut vylouhovat. Po uplynutí potřebné doby slijeme a popíjíme. Nápoj je potřeba připravovat vždy čerstvý, můžeme jej pít až 3x denně.
Sirup
Suroviny pro přípravu:
- 10 a více bezových květenství
- 4 citrony
- 1 litr převařené studené vody
- 1 kg cukru
- kyselina citronová podle chuti
- trochu alkoholu
Postup přípravy:
Květenství umístíme do vhodné nádoby, přidáme citrony nakrájené na kolečka, zalijeme studenou vodou a necháme louhovat 24 hodin. Následně scedíme, přidáme 1 kg cukru a vaříme. Jakmile sirup začne houstnout, odstavíme, přidáme kyselinu citronovou, dobře promícháme a plníme do lahví. Na povrch kápneme alkohol, který je dobrý proti různým nákazám a zabrání kvašení.
Kosmetika
Kosmetika z bezových květů nabízí čistící účinky.
- Tonikum
Suroviny pro přípravu:
- 2 květenství bezu
- 3 dl 60% lihu
Postup přípravy:
Květy vložíme do skleněné nádoby, zalijeme lihem a necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Důležité je směs denně protřepat. Po uplynutí potřebné doby přecedíme. Získaný koncentrát je potřeba ještě ředit – na 2 dl destilované vody přidáme 1 lžíci tinktury.
Plody bezu černého
Povidla
Suroviny pro přípravu:
- 1 kg bezinek
- 2-3 lžíce medu
- 200 g cukru
- 50 g strouhaného perníku
- šťáva z jednoho citronu
- 1-2 lžíce rumu
Postup přípravy:
Plody rozvaříme s vodou na hustou kaši a po vychladnutí celou směs prolisujeme. Do šťávy přidáme ostatní přísady a za stálého míchání vaříme, dokud směs dostatečně nezhoustne. Ještě teplou směsí plníme skleničky, které následně sterilujeme po dobu 10-15 minut při teplotě 80ºC.
Kompot
Suroviny pro přípravu:
- zralé bezinky
- cukr dle chuti
Postup přípravy:
Zralé plody bezinek se prosypou, po vrstvách, ve skleničkách cukrem, skleničky uzavřeme a sterilujeme po dobu 20 minut.
Sirup/šťáva
Suroviny pro přípravu:
- 6 litrů obraných bezových plodů
- 3 litry vody
- 3 kg cukru
- 150 g kyseliny citronové
- 1 vanilkový lusk
- 2 kousky skořice
- 2 lžíce skořice mleté
- 20 hřebíčků
- 4 badyány
Postup přípravy:
Obrané kuličky povaříme ve vodě, rozmixujeme a do vzniklé směsi přidáme ostatní přísady. Celou směs ještě vaříme po dobu 10 minut. Následně přecedíme, nejlépe přes plátýnko a přelijeme do lahví. Do každé lahve přidáme polévkovou lžíci alkoholu, který brání tomu, aby se sirup kazil.
Šťáva
Suroviny pro přípravu:
- 1 kg zralých plodů
- 700 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- šťáva ze tří citronů
Postup přípravy:
Omyté a otrhané plody vsypeme do nádoby, přidáme studenou vodu, přivedeme k varu a dusíme 20 minut. Vzniklou směs přecedíme, šťávu vlijeme zpět do nádoby, přidáme cukr, skořici a citronovou šťávu a za stálého míchání vaříme dokud se cukr nerozpustí. Mírně vychladlou šťávu přelijeme do skleněných nádob a po vychladnutí uchováváme v lednici.
Džem bez sterilování
Suroviny pro přípravu:
- 1 kg bezových plodů
- 300 g cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 dl rumu
- 1 kousek celé skořice
- 5 kousků hřebíčku
- 1 celý badyán
- špetka soli
Postup přípravy:
Bezinkové plody omyjeme, otrháme a vložíme do hrnce. Přidáme koření a sůl. Vše dobře rozmačkáme a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud se neodpaří asi 1/3 šťávy. Během vaření je potřeba směs občas promíchat. Následně přisypeme cukr a prudce povaříme po dobu 5 minut. Těsně před uběhnutím časového limitu přidáme citronovou šťávu. Džem odstavíme, vyndáme koření, necháme vychladnout a vmícháme rum. Plníme do nahřátých sklenic a ihned uzavíráme čistým a suchým víčkem.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos