Jídlo a receptyPřírodní léčbaZdraví

Tipy, jak využít bez černý pro své zdraví

Bez černý patří mezi listnaté keře a jeho květy i plody nabízejí široké možnosti využití nejen v lidovém léčitelství, ale také v průmyslu potravinářském nebo ve farmacii.

Květy bezu černého

Nálev

Pomáhá při horečce a nachlazení, má močopudné účinky, podporuje pocení a mírní kašel.

Suroviny pro výrobu:

  • 2 lžíce sušených květů
  • 1/4 litru vroucí vody

Postup přípravy:

Sušené květy zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut vylouhovat. Po uplynutí potřebné doby slijeme a popíjíme. Nápoj je potřeba připravovat vždy čerstvý, můžeme jej pít až 3x denně.

Sirup

Suroviny pro přípravu:

  • 10 a více bezových květenství
  • 4 citrony
  • 1 litr převařené studené vody
  • 1 kg cukru
  • kyselina citronová podle chuti
  • trochu alkoholu

Postup přípravy:

Květenství umístíme do vhodné nádoby, přidáme citrony nakrájené na kolečka, zalijeme studenou vodou a necháme louhovat 24 hodin. Následně scedíme, přidáme 1 kg cukru a vaříme. Jakmile sirup začne houstnout, odstavíme, přidáme kyselinu citronovou, dobře promícháme a plníme do lahví. Na povrch kápneme alkohol, který je dobrý proti různým nákazám a zabrání kvašení.

Kosmetika

Kosmetika z bezových květů nabízí čistící účinky.

  • Tonikum

Suroviny pro přípravu:

  • 2 květenství bezu
  • 3 dl 60% lihu

Postup přípravy:

Květy vložíme do skleněné nádoby, zalijeme lihem a necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Důležité je směs denně protřepat. Po uplynutí potřebné doby přecedíme. Získaný koncentrát je potřeba ještě ředit – na 2 dl destilované vody přidáme 1 lžíci tinktury.

Plody bezu černého

Povidla

Suroviny pro přípravu:

  • 1 kg bezinek
  • 2-3 lžíce medu
  • 200 g cukru
  • 50 g strouhaného perníku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1-2 lžíce rumu

Postup přípravy:

Plody rozvaříme s vodou na hustou kaši a po vychladnutí celou směs prolisujeme. Do šťávy přidáme ostatní přísady a za stálého míchání vaříme, dokud směs dostatečně nezhoustne. Ještě teplou směsí plníme skleničky, které následně sterilujeme po dobu 10-15 minut při teplotě 80ºC.

Kompot

Suroviny pro přípravu:

  • zralé bezinky
  • cukr dle chuti

Postup přípravy:

Zralé plody bezinek se prosypou, po vrstvách, ve skleničkách cukrem, skleničky uzavřeme a sterilujeme po dobu 20 minut.

Sirup/šťáva

Suroviny pro přípravu:

  • 6 litrů obraných bezových plodů
  • 3 litry vody
  • 3 kg cukru
  • 150 g kyseliny citronové
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 kousky skořice
  • 2 lžíce skořice mleté
  • 20 hřebíčků
  • 4 badyány

Postup přípravy:

Obrané kuličky povaříme ve vodě, rozmixujeme a do vzniklé směsi přidáme ostatní přísady. Celou směs ještě vaříme po dobu 10 minut. Následně přecedíme, nejlépe přes plátýnko a přelijeme do lahví. Do každé lahve přidáme polévkovou lžíci alkoholu, který brání tomu, aby se sirup kazil.

Šťáva

Suroviny pro přípravu:

  • 1 kg zralých plodů
  • 700 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • šťáva ze tří citronů

Postup přípravy:

Omyté a otrhané plody vsypeme do nádoby, přidáme studenou vodu, přivedeme k varu a dusíme 20 minut. Vzniklou směs přecedíme, šťávu vlijeme zpět do nádoby, přidáme cukr, skořici a citronovou šťávu a za stálého míchání vaříme dokud se cukr nerozpustí. Mírně vychladlou šťávu přelijeme do skleněných nádob a po vychladnutí uchováváme v lednici.

Džem bez sterilování

Suroviny pro přípravu:

  • 1 kg bezových plodů
  • 300 g cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dl rumu
  • 1 kousek celé skořice
  • 5 kousků hřebíčku
  • 1 celý badyán
  • špetka soli

Postup přípravy:

Bezinkové plody omyjeme, otrháme a vložíme do hrnce. Přidáme koření a sůl. Vše dobře rozmačkáme a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud se neodpaří asi 1/3 šťávy. Během vaření je potřeba směs občas promíchat. Následně přisypeme cukr a prudce povaříme po dobu 5 minut. Těsně před uběhnutím časového limitu přidáme citronovou šťávu. Džem odstavíme, vyndáme koření, necháme vychladnout a vmícháme rum. Plníme do nahřátých sklenic a ihned uzavíráme čistým a suchým víčkem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button