Určitě jste stejně jako já v obchodě narazili na výrobky ze sóji a možná jste stejně jako já přemýšleli, zda je koupit, či nikoliv. Někdy jsme zaslechli, že jsou zdravé, jindy že tomu zas tak není. Kde je tedy pravda?
A co to vlastně sója je? Kde se u nás vzala? Co obsahuje? K čemu je prospěšná? Škodí, nebo ne? Zapátrala jsem, abychom si mohli na tuto potravinu udělat vlastní názor.
Co je sója?
Sója je rostlina, patřící do skupin luštěnin. První zmínky o ní se objevují u starověkých Číňanů již kolem roku 1200 př. n. l. Od nich se tato plodina s vysokým obsahem proteinů šíří do dalších asijských zemí, kde se posléze stává tradičním oblíbeným pokrmem. Je různě zpracována, její nejznámější formou se stává tzv. tofu. Tofu je vlastně něco jako sójový tvaroh. Vyrábí se ze sójových bobů, respektive z tekutiny z nich získané. Tato sójová bílkovin se pak nechá vysrážet.
Kde se u nás vzala?
Do Evropy, Ameriky a Austrálie se tato plodina dostala díky asijským imigrantům. V šedesátých, sedmdesátých letech, kdy se stává v západních zemích Evropy velmi populární budhismus, vegetariánství a makrobiotika začíná mít sója pevné místo v jídelníčku mnoha lidí.
Co obsahuje?
Je to plodina s opravdu vysokým obsahem proteinů. Kromě nich je bohatým zdrojem minerálů – vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, železu, selenu a sodíku. Dále obsahuje velmi důležité látky, tzv izoflavoiny. Tyto látky působí v našem těle podobně hormony estrogeny.
Dalším bonusem jsou vitamíny v sóje obsažené – vitamín C, K, vitamíny řady B- B1, B2, B3, B5,B6, cholin a kyselinu listovou.
K čemu je prospěšná?
V první řadě díky svému vysokému obsahu vápníku a minerálů se dá sója označit jako superpotravina pro zdravé kosti. Sója snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Příznivě působí na kardiovaskulární systém. Je vhodná jako zdroj bílkovin pro lidi alergické na mléčné výrobky.
Reguluje hladinu estrogenu v těle, což je mimořádně důležité pro ženy v menopauze, sója dokáže zmírnit příznaky nedostatku estrogenu. A také naopak, dokáže i snížit nadměrnou produkci tohoto hormonu, která se projevuje nadměrnou a bolestivou menstruací. Sója působí preventivně i proti některým druhům rakoviny.
Škodí, nebo ne?
Sója má se svými bioaktivními látkami bezesporu pozitivní dopad na naše zdraví. Z čeho tedy vyplývá názor, že nám škodí, že je dokonce rakovinotvorná? Jako v mnoha případech zdravých potravin zasáhl potravinářský průmysl. I ten začal vyrábět různé modifikace sóji, například nepřrozené a uměle zpracované sójové sušené kostky, nebo plátky, které byly velmi levné, ale samozřejmě jejich zdravotné benefity byly pochybné. Je tedy potřeba vybrat ty správné pravé sójové výrobky. V prodejnách zdravé výživy by nám měli umět poradit. Jinak mezi ty zdravé sójové potraviny počítáme právě zmíněné přírodní tofu, miso, tempeh, edamane a sójové výhonky.
Jak sóju konzumovat?
Určitě jako u všeho i zde platí – všeho s mírou. Stačí ji zařadit do jídelníčku 3-4 do týdne. Samotné tofu je bez chuti, i když se prodává i různě ochucené. Lze ho pak přidat do rizota, nebo ho zapékat s těstovinami. Kdo chce, může samozřejmě sóju zkombinovat s i s masem. Receptů na internetu i v kuchařkách jistě naleznete dost. Já jsem zkusila tento a moc jsem si pochutnala :
Těstoviny s tofu
Celozrnné nebo jakékoliv těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě.
Mezitím nakrájíme tofu (lze i ochucené nebo uzené) na kostičky. Nakrájíme 2-3 rajčata.
Tofu a rajčata orestujeme na pánvi na olivovém oleji, přidáme zelené fazolky a rozmačkaný česnek. Smícháme dohromady a je hotovo.
Je to velmi jednoduchý, rychlý pokrm a skvělé na něm je, že ho můžete kreativně obměňovat podle své chuti.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.