Jaro je čas na vypuštění stimulujících potravin, jako je kofein, alkohol a kořeněná jídla. Toto doporučení najdete téměř v každé knize o tradiční čínské medicíně. Jaro je ideální čas pro čištění a omlazení organismu a načerpání celkového zdraví a pohody. V čínské medicíně má každé období své prvky, barvy, části přírody i těla a emoce, které jsou s ním spojené a v tomto článku se dozvíte, jak na jaře detoxikovat právě podle těchto starodávných pravidel:
Prvek: Dřevo, které je spojené se strategickým plánováním a rozhodováním a pokud u vás nejsou v rovnováze, můžete se cítit frustrovaní.
Barva: Zelená. Jezte zelené plodiny a obklopujte se touto barvou
Příroda: Yang. Yang je probouzející, vibrující, stoupající, mužská energie.
Orgány: Játra a žlučník jsou detoxikační orgány, protože na jaře je vše o přestěhování stagnující energie.
Emoce: Vztek. Protože pohyb vpřed není jen o lehkosti, duze a jednorožcích
Mezi časté problémy, které můžete na jaře pociťovat, patří bolesti hlavy a migrény, podrážděnost, problémy s krevním tlakem, menstruační problémy, zhoršování zraku a nemoci dutin. Vnikají během jara, protože s ním souvisí svým charakterem a energií.
Jak na jaře detoxikovat:
Jezte a pijte „zeleně“
Jaro je pravý čas na zdravější stravování. Sladká, smažená a mastná jídla zatěžují játra, proto se snažte o to, aby vaše jídla byla lehká a svěží a zaměřte se na zelené, výživné potraviny. Snažte se jíst pomalu a zabránit tak zbytečnému přejídání. Vhodné na jaro jsou také kyselé potraviny, o kterých se říká, že stimulují játra. Pijte vodu s citronovou šťávou a salátovou zálivku si připravujte třeba z olivového oleje a jablečného octa. Mezi nejlepší jarní snídaně patří takové, které vás „zahřeje,“ například banány s ořechovým máslem a medem s šálkem čisticího čaje.
Odpoledne si vychutnejte své nejvydatnější jídlo. Jarní energie je velmi živá, proto se ujistěte, že největší jídlo máte v polovině dne, aby vaše tělo do večera stihlo všechnu potravu strávit. Večer už mnoho jídla nekonzumujte, aby se váš systém mohl zaměřit na hojení místo na trávení. Skvělou volbou je například polévka se zeleninovým pyré.
Rozhýbejte se
S prvkem „dřevo“ souvisí pohyb, který koncepčně navazuje na játra a žlučník. Podle filozofie čínské medicíny jsou játra zodpovědná za hladké proudění energie v našem těle a když bezproblémově fungují, dobře se cítíme. Chcete-li svému tělu pomoci, naordinujte si pravidelné procházky nebo si pusťte hudbu a alespoň 15 minut si jen tak pro radost zatančete nebo si pravidelně dopřejte malou rozcvičku – sedy-lehy, výskoky, dřepy, kliky apod.
Aktivujte játra
Játra mají také velmi důležitou funkci ukládání krve. Ujistěte se, že každý den jste v posteli nejpozději do 11. hodin. To je totiž doba, kdy játra fungují nejlépe, tak jim ustupte z cesty. Játra také souvisí se šlachami, takže pokud se ráno cítíte rozbolavělí, může to být z důvodu, že si vaše játra řádně neodpočinula. Snažte se každé ráno pořádně protáhnout a rozhýbat tělo, neboť aktivita je důležitá pro udržení pružnosti a správného toku krve v těle, který je důležitý pro klidnou mysl.
Oprostěte se od minulosti
Jisté emoce, jako je například zášť, zlost a špatné vzpomínky jsou pro játra nestravitelné, takže cvičte odpouštění. Vzdejte se věcí i myšlenek, které vám už správně neslouží a připravte si místo pro nové, užitečnější myšlenky. Pochopte, že jen vy jste zodpovědní za svou vnitřní sílu a je jen na vás, zda si ji budete vědomě ubírat, či ji podporovat.
Další způsob, jak zůstat zdravý a šťastný, je podle čínské medicíny akupunktura, která pomáhá zlepšit celkový stav jater, stejně jako ulevovat od stresu, frustrace, podrážděnosti, zlosti, bolesti aj. Také jóga, masáže, akupresura a tai chi vám pomohou.
Krátký návod k ostatním ročním obdobím
Léto: Klíčem je hydratace. Začínejte den s potravinami, které vás rozehřejí a nastartují přirozené fungování nervové soustavy. Zbytek dne patří chladnějším potravinám, jako je zelenina a ovoce, ryby. Pokuste se omezit příjem červeného masa i kuřat.
Podzim: Ustupte od chladnějších potravin, jako jsou saláty, studené nápoje a lisované šťávy a začněte pomalu tělo zvykat na potraviny, které vyžadují delší čas vaření a jsou vydatnější. Také dbejte na dostatečnou hydrataci.
Zima: Jezte více pražených ořechů a vydatných potravin, konzumujte tmavou listovou zeleninu a výživné polévky.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.