Babské radyPřírodní léčba

Rýmovník využijete nejen při rýmě, ale i v kuchyni

Rýmovník je rostlinka, kterou pěstuje celá řada z nás. Kromě toho, že provoní celý byt a funguje jako odpuzovač hmyzu, tak si z ní můžeme připravit i některé prostředky proti nachlazení a dokonce nalezne své uplatnění i v kuchyni.

Inhalace

Inhalace pomáhá ulevit v případě bolesti v krku a od ucpaného nosu. Postačí si přičichnout k rozlomenému listu. Také si můžete větvičku položit, před spaním, na polštář. Vonné oleje, které jsou obsažené v listech, se uvolní, když budete lístky mnout mezi prsty. Pokud používáte odpařovač vody na topení, můžete do něj vhodit několik lístků.

Čaj

Suroviny pro přípravu:

  • 5 lístků rýmovníku
  • 2 dl vody, převařené a mírně zchladlé
  • lžička medu

Postup přípravy:

Lístky opatrně omyjeme, přelijeme převařenou vodou o teplotě 80ºC, necháme chvíli louhovat, dosladíme medem a popíjíme co nejteplejší.

Sirup

Suroviny pro přípravu:

  • 30-40 lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru, ideálně třtinového
  • 1 pomeranč bez chemického ošetření
  • 1 citron bez chemického ošetření
  • voda

Postup přípravy:

Do hrnce dáme omytý a pokrájený citron a pomeranč i s kůrou. Přidáme očištěné, ale neomyté list rýmovníku a vše zalijeme horkou vodou tak, aby veškeré suroviny byly ponořené. Přiklopíme pokličkou a necháme louhovat 24 hodin, může být však i delší doba.

Hotový výluh přelijeme přes plátýnko nebo husté sítko, přivedeme k varu, snížíte teplotu a opatrně přisypeme cukr. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni, doku nedostane směs měděný odstín a nezačne houstnout. Teplým sirupem plníme skleničky, které pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uchováváme v chladu.

Mast

Suroviny pro přípravu:

  • 20-30 lístků rýmovníku
  • 200 g tuku ( kokosový tuk nebo vepřové sádlo)

Postup přípravy:

V kastrůlku rozehřejeme tuk a přidáme do něj čerstvé lístky rýmovníku. Udržujeme stálou teplotu, po dobu dvou hodin a necháme louhovat. Občas je potřeba směs promíchat. Následně necháme vychladnout a uložíme na 24 hodin do chladu. Následující den opět tuk zahřejeme a celý postup z předchozího dne opakujeme. Následně přelijeme přes sítko do skleničky a skladujeme v suchu.

Použití:

Mast je vhodná k promazávání hrudníku, pokud se objeví obtíže související s průduškami. Pokud jste nachlazeni, můžete mast použít pro promazání chodidel. Je také vhodná na místa, kde se objeví suchá kůže, lehké popáleniny nebo kožní poranění.

Repelent

Je vhodný proti mouchám i komárům. Rostlinku můžete vsadit na okna mezi letničky nebo si z ní připravit přírodní repelent.

Suroviny pro přípravu:

  • 1 hrnek rýmovníkových listů
  • 1/2 litru vody
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Postup přípravy:

Nejprve svaříme vodu, kterou odstavíme a vsypeme do ní listy rýmovníku. Necháme louhovat do vychladnutí vody. Pokud máte čas, tak klidně i do druhého dne. Následně přecedíme, přidáme vinný ocet a celou směs řádně promícháme. Skladujeme v lednici, v nádobě s rozprašovačem.

Použití:

Především na nohy před každou návštěvou přírody.

Nálev pro obklady na rány

Suroviny pro přípravu:

  • 1/2 hrnku omytých listů
  • převařená mírně zchladlá voda

Postup přípravy:

Listy přelijeme vodou a necháme louhovat lespoň 12 hodin. Vzniklý nálev lze použít na potírány drobných ran.

Pokud nám zbyde nějaký odvar, můžeme jej použít do aromalampy.

Rýmovník v kuchyni

Listy rýmovníku můžeme použít na dochucení jasmínové nebo basmati rýže.

Suroviny pro přípravu:

  • 1 hrnek rýže
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek vody
  • 2 listy rýmovníku nasekané nadrobno
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy:

Rýži osmahneme na oleji, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme nasekané listy rýmovníku, sůl a pepř.

Rýmovníkem můžete nahradit šalvěj. Vyzkoušejte jej na zvěřinu nebo jako součást marinády pro grilování masa.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button