Rozmarýn lékařský je stálezelená rostlina keříkovitého vzrůstu. Své užití nachází v lidovém léčitelství a v gastronomii.
Lidové léčitelství
Rozmarýnový olej
Suroviny pro přípravu:
- snítka rozmarýnu
- kuličky černého pepře
- olej – olivový, mandlový, meruňkový, z hroznových jader (vhodný pro použití na pokožku)
Postup přípravy:
Snítky rozmarýnu spolu s několika kuličkami pepře naložíme do oleje a necháme 14 dní odležet. Občas je potřeba směs protřepat. Po uplynutí potřebné doby přelijeme přes plátýnko do dobře uzavíratelné nádoby. Pokud chceme olej používat na pokožku, nedáváme kuličky pepře.
Použití:
V gastronomii je olej skvělý na dochucení těstovinových salátů, pro přípravu marinád, k rybímu a kuřecímu masu nebo na dochucení dušené zeleniny.
V péči o tělo jej můžete používat na pokožku hlavy.
Rozmarýnová mast
Suroviny pro přípravu 1 kelímku:
- 250 g čistého sádla, vazelíny nebo kokosového oleje
- 2 hrsti nasekané rozmarýnové nati
Postup přípravy:
Základ, který jste si zvolili, rozpustíme ve vodní lázni a nasypeme na drobno nasekanou tymiánovou nať. Necháme zchladnout a uležet do druhého dne. Celou směs opět zahřejeme a přelijeme přes čisté plátýnko nebo jemný cedník do předem připraveného kelímku, ve kterém chceme mast skladovat. Necháme vychladnout a uložíme do lednice.
Rozmarýnový čaj
Suroviny pro přípravu:
- 1 šálek vroucí vody
- 1 lžička sušeného nebo čerstvého rozmarýnu
Postup přípravy:
Rozmarýn zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat po dobu deseti minut, pod pokličkou a následně přelijeme přes sítko. Popíjíme vlažný a vždy si připravujeme čerstvý.
Gastronomie
Jako koření používáme listy rozmarýnu, které mají jehličkový vzhled. Lze použít rostlinu čerstvou i sušenou, může být drcená, jemně mletá nebo celé větičky. Používá se samotný nebo v celé řadě směsí, nejčastěji v provensálském koření. Koření je vhodné pro dochucení masa skopového, jehněčího, telecího, drůbežího rybího a někdo jej používá při přípravě rajské omáčky či polévky
Brambory pečené s rozmarýnem
Suroviny pro přípravu 1 kg brambor:
- brambory
- 4 lžíce rostlinného olej, ideálně olivového
- hrubě mletá sůl
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky sušené
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Postup přípravy:
Brambory řádně očistíme a i se slupkou rozkrájíme na měsíčky, osolíme a přidáme ostatní přísady. Pečeme v rozehřáté troubě po dobu asi 40 minut.
Rozmarýnová marináda
Suroviny pro přípravu:
- 1 lžíce sekaného rozmarýnu
- 2 lžíce rostlinného oleje, nejlépe olivového
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy:
Do oleje přidáme jemně nasekaný česnek, citronovou šťávu a rozmarýn a celou směs necháme uležet 24 hodin v lednici. Marináda je ideální pro nakládání masa.
Rybízové želé s rozmarýnem
Suroviny pro přípravu:
- 1 400 g rybízu
- 1 150 g cukru
- přípravek na želírování
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Postup přípravy:
Rybíz prolisujeme, vzniklou šťávu nalijeme do hrnce, přisypeme 2 lžíce cukru a přípravek na želírování, povaříme po dobu jedné minuty, dosypeme zbývající cukr a vložíme rozmarýn. Vaříme po dobu 5 minut, za stálého míchání. Vyjmeme rozmarýn a směs naléváme do předem připravených skleniček, které zavíčkujeme a obrátíme víčkem dolů, alespoň na 5 minut.
Treska na rozmarýnu
Suroviny pro přípravu 500 g tresky:
- treska
- 150 g pórku nakrájeného na kolečka
- 100 g šalotky rozpůlené podélně
- 1/4 dl zakysané smetany light
- 1 žloutek
- 4 snítky rozmarýnu
- olej
- sůl dle chuti
Postup přípravy:
Filety z ryby osolíme. Zakysanou smetanu rozšleháme se žloutkem. Vymažeme zapékací misku, do které narovnáme stočené rybí filety, proložíme je rozmarýnem, šalotkou a pórkem a zalijeme směsí smetany a žloutku. Misku vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 20 minut.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos