HubnutíJídlo a receptyZdraví

Potraviny s velkou výživovou hodnotou a podporou hubnutí

O které potraviny se jedná? O fermentované, nabízejí našemu tělu velké množství výhod. Patří mezi ně podpora imunity a trávení a pomoc při hubnutí. Kromě toho jsou velmi dobře stravitelné, skvěle chutnají a mají velkou výživovou hodnotu.

Tyto potraviny prošly speciálním druhem kvašení – mléčnou fermentací, během níž se v nich, za pomoci bakterií živících se cukrem, vytvořila kyselina mléčná. Ta potraviny uchovává dlouhou dobu čerstvé a vytváří v nich enzymy našemu tělu prospěšné, vitamíny z komplexu B, některé druhy probiotik a omega3-mastné kyseliny. Tato směs látek je dokonalým elixírem pro naše zdraví.

Podpora imunity

Kvašené produkty dodávají do trávicího traktu prospěšná probiotika. Ta pomáhají v těle nastolovat potřebnou rovnováhu. Kromě toho mají pozitivní vliv v boji proti škodlivým patogenům přítomným v potravě, podporují imunitní systém a pomáhají v boji proti infekcím. Také mohou pomoci s úpravou hladiny tuků v krvi. Probiotika mohou zpomalit nebo dokonce zvrátit některé zdravotní obtíže.

Lepší využití živin a podpora hubnutí

Potravin, které prošly procesem mléčného kvašení, nastolují rovnováhu bakterií, jež se nacházejí v našich střevech. Také zajišťují produkci dostatečného množství zažívacích enzymů. Díky tomu tělo absorbuje větší množství živin, do organismu se tak dostane vše potřebné. Kromě toho fermentované potraviny fungují jako prevence proti zácpě a zefektivňují naše hubnoucí snahy.

Podpora detoxikace organismu

Náš organismu se nachází v neustálém tlaku. Mezi nejčastější příčiny patří znečištěné životní prostředí a škodliviny. Ty se do těla dostávají z okolí nebo z nevhodných potravin. Mohou se pak v těle snadno ukládat. Velkým pomocníkem je právě proces detoxikace, který podporuje vylučování těchto škodlivin z těla. Fermentované potraviny obsahují velké množství prospěšných bakterií, které mohou účinně eliminovat velké množství toxinů a dokonce i těžké kovy. Tělo je tak snadněji vyloučí a zamezí jejich hromadění a škodlivým účinkům.

Které potraviny patří do této kategorie?

Fermentovaných potravin je celá řada. Některé z nich si velmi snadno připravíme i doma. Podívejte se na některé tipy.

  • Kimchi

Tato fermentovaná potravina má svou domovinu v Japonsku. Lze jej připravit z různých druhů zeleniny, nejčastěji se však jedná o zelí. Konzumuje se jako příloha, nebo může tvořit součást některých tradičních jídel.

  • Kysané zelí

Tuto zdravou pochoutku si dopřávali již naši předkové. Obsahuje velké množství kvalitní vlákniny, vitamíny (A, B, C, K), železo, vápník, hořčík, měď. Kromě toho, že pozitivně působí na naši trávicí soustavu, posiluje naše kosti a může pomoci s vysokou hladinou cholesterolu.

  • Miso

Opět tradiční především v Japonsku. Připravuje se kvašením soji, ječmene či hnědé rýže ve směsi s mořskou solí a houbou kódži.

  • Kefír

Připravuje se fermentací kravského, kozího nebo ovčího mléka. Chutná podobně jako jogurtový nápoj. Obsahuje velké množství vitamínu B a K, vápník, hořčík, folát, enzymy a samozřejmě probiotika.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button