Červená řepa je skutečně speciální zeleninou. Nezáleží na tom, zda jí konzumujete syrovou nebo vařenou, ona má dobrou schopnost udržet svou výživovou hodnotu, tak či onak.

řepaDokonce i ve starověku, byla řepa viděna jako léčivá rostlina a Hippokrates byl ten, kdo rozpoznal její potenciál. Po mnoho století se využívala k léčení zdravotních problémů – pro léčení krevních poruch, např. anémie (nedostatek železa). Je totiž bohatá na železo. To mimo jiné obsahuje i česnek.

Řepa stimuluje metabolismus a poskytuje tělu základní živiny a silné antioxidanty

  • Má mnoho léčivých vlastností, a to jsou důvody, proč jí zařadit do našich jídelníčků. Přečtěte si o jejím výživovém složení.
  • Obsahuje betalainy a polyfenoly. Má příznivý vliv na odstranění volných radikálů a oxidativního stresu.
  • Je tu spoustu minerálů – hořčík (zlepšuje zdraví kostí), draslík a kyselina listová (posiluje zdraví srdce), měď (ničí volné radikály), železo a fosfor (výrobna energie pro tělo), jód (část biosyntézy hormonů štítné žlázy).
  • Dále má četné vitamíny včetně B komplexu a posiluje stěny kapilár.
  • Podporuje tvorbu vitamínu B12 v důsledku obsahu kobaltu. Tento vitamín a kyselina listová jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Kyselina listová navíc omlazuje tělo, což přispívá k vytváření nových buněk.
  • Betakyanidy mohou zabránit růstu nádorových buněk.
  • Vláknina v řepě zlepšuje trávení.
  • V řepě je obsažen i vitamín D.
  • Omezuje vznik demencí z důvodu vysoké koncentrace dusičnanů, které se v ústech mění na dusitany. Zvyšuje průtok krve a celkově i okysličení.
  • Řepa vlastní pektin, ten eliminuje radioaktivní a těžké kovy z těla. Kromě toho inhibuje šíření škodlivých střevních bakterií a je prevencí četných onemocnění.
  • Kromě toho řepa poskytuje antisklerotický účinek, snižuje krevní tlak a cholesterol, zlepšuje funkci mozku a jater, posiluje kapiláry.
Čtěte:  Zabraňte příznakům předčasné menopauzy: Řešením je účinný čaj podle ruské receptury

ZANECHAT ODPOVĚĎ